Olika åsikter om nätuppgifter
Några tycker det är ok, andra upprörs över att det på nätet publiceras vad man tjänar och när man fyller år.
- Hitta adresser på internet till julkort är ok men inte att få information om personliga uppgifter. Det är integritetskränkande, tycker UllaBritt Ericson.
Det är inget nytt att vem som helst kan få upplysningar om andras ekonomi eller civilstånd. Offentlighetsprincipen råder i Sverige, många uppgifter är allmänna handlingar. I princip går det att kartlägga en människas förehavanden. Journalister gör det dagligen. Att kartlägga kan ta lång tid, eftersom det ofta är omständigt att kontakta flera myndigheter.
Sedan tidigare finns kreditupplysningsföretag som mot betalning ger information. En kopia skickas till den synade. Under senare tid har det dock dykt upp sajter på internet, med företag som mot betalning erbjuder upplysningar om vem som helst. Ett enkelt tryck på tangentbordet är allt som behövs.
På en sajt kan man exempelvis köpa personupplysningen ?Maxi? för 30 kronor. Då ingår kreditvärdighet, inkomst av tjänst, förmögenhet, civilstånd, skuldsanering och typ av skuldsaldo. Om man bara vill veta om någon är gift eller singel, då räcker en femma.
Och om du på din ?hemliga? födelsedag, råkar bli uppvaktad av ytliga bekanta, då kan det bero på att de har varit inne på en sajt som ger information om födelsedagar och visar exakt hur många dagar det är kvar innan man kan sjunga ?ja må du leva?.
Gotlands Allehanda frågade några gotlänningar vad de tycker om privata upplysningar på internet.
? Lägger dom ut information om födelsedagar utan att fråga? Det vill man ju inte alltid, säger Solveig Hoas på Folksam som inte kände till upplysningssajterna.
?Borde stoppas?
? Jag tycker inte att man ska ge information om folks födelsedagar eller ekonomi via internet. Det borde stoppas, fortsätter hon.
Blivande sjuksköterskan Natalie Godman känner däremot till de nya tjänsterna.
? Ja, det var mest kul i början att kolla vad till exempel GöraniPersson tjänar. Jag brukar gå in på en sajt där man kan kolla upp tio personer i veckan, helt gratis. Jag ser inget fel i det.
Inte heller hennes studiekamrat Nicholas Kinnunen har något emot de internetbaserade kreditupplysningsföretagen.
? Det är inget konstigt med det. Däremot är det fel att företag tjänar pengar på att ge upplysningar hämtade ur offentliga handlingar, anser han.
Båda tror att synen på att publicera personuppgifter på internet kan vara en generationsfråga.
? Unga människor är vana att vara ute på nätet. Vi har också en mer odramatisk inställning till pengar än vad äldre har, säger de.
?Skvaller?
UllaBritt Ericson som är pensionär, och ovan vid internet, bekräftar ungdomarnas åsikt.
? Min generation har präglats av att pengar talar man inte högt om. Man ska vara finkänslig och inte lägga sig i. Jag tycker det låter som skvaller med att betala för upplysningar om andra, integritetskränkande. I stället för att läsa Hänt i veckan kollar man sina bekanta på internet.
? Skvaller kan också ha en positiv betydelse, i att man håller reda på människor, hur de mår och så. Om det nya sättet att förmedla upplysningar gynnar omtanke om andra människor och inte missbruk av känsliga uppgifter, då kommer jag nog att vänja mig.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!