Olämpligt att utlokalisera alla IPK- jobben till Visby
Det är inte lämpligt att utlokalisera hela IPK-kontoret med ett 60-tal tjänster till Gotland.
Regeringen kommer senare i vår att fatta beslut om var verksamheten ska lokaliseras.
Erland Ringborg fick i mars förra året uppdraget att utreda framtiden för Internationella programkontoret för utbildningsområdet (IPK). Kontoret, vars huvuduppgift är att möjliggöra ett svenskt deltagande i EU:s utbildningsprogram, behövde se över verksamheten för att anpassas till EU:s nya utbildningsprogram för livslångt lärande som startar 2007.
Lokaliseringsutredningen föreslog förra våren att hela IPK skulle utlokaliseras till Gotland. Det var innan utredningen presenterat sitt delbetänkande om utlokalisering.
När delbetänkandet om kontorets lokalisering presenterades i juni ansåg Erland Ringborg att en utlokalisering till Gotland är oförenlig med de ambitioner regeringen har för verksamheten.
Upprepar ståndpunkten
När hela utredningen nu är klar upprepar IPK-utredningen sin ståndpunkt. "Efter vår redovisning av konsekvenserna av en lokalisering av IPK till Visby bedömer vi att det inte blir fråga om en flyttning av hela myndigheten. Däremot kan forfarande en del av IPK komma i fråga för omlokalisering", säger utredningen.
Utredningen föreslår att IPK:s regionala förankring ska stärkas. Det kan ske genom att personal från kontoret placeras i olika regioner. Utredningen pekar dock inte ut några regioner, men påtalar att en anknytning till den regionala indelning som Myndigheten för skolutveckling (MSU) och Rådet för Europeiska socialfonden i Sverige (ESF-rådet) har vore naturlig. MSU har regionala kontor i Göteborg, Karlstad, Stockholm, Sundsvall och Växjö, medan ESF-rådet har nio regionala enheter; i Gävle, Göteborg, Jönköping, Lund, Luleå, Stockholm, Växjö, Örebro och Östersund.
IPK kommer enligt utredningen att få kraftigt ökade resurser, eftersom EU vill att mer verksamhet ska skötas av de nationella kontoren. Enligt EU-kommissionens modell ska EU bekosta en tredjedel av IPK:s kostnader, och staten resten. Enligt EU-kommissionen kommer resurserna att öka med cirka 15 procent per år till och med 2013. IPK-utredningen räknar med att EU bidrar med 11 miljoner kronor nästa år, vilket betyder att staten måste satsa cirka 23 miljoner kronor. Mot slutet av perioden är EU:s satsning 23 miljoner kronor och statens 46 miljoner kronor.
IPK föreslås få en rad nya uppgifter. Bland annat ska ansvaret för information om utlandsstudier flyttas från Högskoleverket till IPK. Kontoret ska även överta uppgifter från Utbildnings- och kulturdepartementet, Myndigheten för skolutveckling och Skolverket.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!