Ola har hittat ett alternativt sätt att lagra energi

Gotland2006-05-03 06:00
...från Havdhem som i fredags disputerade vid Uppsala universitet, fysiska institutionen, avdelningen för teoretisk magnetism. Du har bland annat forskat kring alternativa lagringssätt för energi.
Vad handlar din avhandling "Theory of X-ray Absorption Spectra and Spin Transfer Torque" egentligen om?
- Man kan säga att jag har gjort vissa undersökningar på olika material. Jag har bland annat jobbat med datorsimulering som visar hur elektronerna rör sig och då kan man också se vad materialet har för egenskaper.
Vad kan man lära sig av det?
- Hur mycket väte man kan lagra i ett material som består av kolatomrör, till exempel.
Kan du utveckla det lite, kan du berätta på ett enkelt sätt?
- Ja, jag ville i mitt arbete ställa frågan om man kan lagra energi i form av väteatomer.
Kan man det då?
- Ja, det anser jag att man kan. Så jag har kommit på ett alternativt sätt att lagra energi på. Och det behövs ju, eftersom oljan är en begränsad resurs.
Vad händer nu?
- Min avhandling kommer att publiceras i vetenskapliga tidskrifter. Sedan är det bara att hoppas att andra vetenskapsmän tror på de här resultaten och arbetar vidare på mina idéer. Mitt arbete är rent teoretiskt, någon annan får gå vidare med det praktiska arbetet.
Vad vill du att andra vetenskapsmän ska göra?
- Jag vill att någon bygger en tank som kan lagra väte. Och så vill jag att någon går vidare med mina tankar kring ström och informationslagring, som jag också har forskat om.
Nu är avhandlingen klar, disputionen gjord. Hur känns det?
- Det känns skönt. Disputionen har varit ett delmål i min karriär. På kvällen var det stor fest på Gotlands nation för ungefär 100 personer. Det var både kollegor, vänner och släktingar. Vi hade kul!
Vad ska du göra nu?
- Jag flyttar faktiskt till London i morgon (läs: idag!). Jag ska fortsätta forska i tre år, på Imperial College i London. Jag ska ägna mig åt nanomagnetism, bland annat magnetisk lagring av information. Min sambo Frida och jag blir särbos ett tag, hon kommer till London efter några månader.
Vad tror du händer efter London-åren?
- Det är svårt att veta. Det är en en hård och svår bransch jag jobbar i. Bara en tredjedel av de som disputerar fortsätter att jobba inom den akademiska världen. Jag kan tänka mig att arbeta på Högskolan eller på Säveskolan i framtiden. Vi får se vad som händer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om