Oklara regler för nattligt vårdteam
Vårdförbundet lämnade i slutet av förra veckan in ett krav på åtgärder för arbetsmiljön enligt Arbetsmiljölagen till Gotlands kommun.
Den nya organisationen är en gemensam sådan för de sjuksköterskor som jobbar inom social- och omsorgsförvaltningen samt hälso- och sjukvårdsförvaltningen på kvällar och nätter.
En lång process
Trots att den nya organisationen gäller från och med 1 mars, saknas fortfarande skriftliga rutiner för hur verksamheten ska bedrivas, sjuksköterskorna har inte tillgång till patienternas journaler, och det råder osäkerhet kring arbetsgivaransvaret eftersom sjuksköterskorna är anställda av social- och omsorgsförvaltningen men rent operativt lyder under hälso- och sjukvårdsförvaltningen.
- Det här har varit en lång process, förklarar Stefan Wäss, som är skyddsombud för de anställda och som tillsammans med Ann-Christin Forsman på Vårdförbundet, i torsdags kom överens om att lämna ett skriftligt föreläggande enligt Arbetsmiljölagen där de kräver svar på sina frågor senast i dag, tisdag.
- Arbetsuppgifterna är i stort sett desamma som tidigare, det är själva organisationen som ändrats, förklarar Stefan Wäss.
Ofärdig organisation
Från att tidigare haft olika organisationer för sjuksköterskorna inom hälso- och sjukvården respektive social- och omsorgsförvaltningen, skulle resursernas samlas under hälso- och sjukvården.
Två sköterskor, mot tidigare tre, ska nu arbeta med hela Gotland som arbetsfält och göra insatser inom all vård och omsorg. Det kan vara hembesök hos sjuka eller besök på äldreboenden.
Hur själva bemanningen och arbetet har förändrats är svårt att säga efter bara ett par veckor. Det man har märkt är att organisationen inte är klar vad gäller rutiner och ansvar, samt inte minst det faktum att sköterskorna inte har tillgång till journalsystemen och därmed inte kan gå in och kolla vilka insatser som senast gjorts för den patient de ska besöka. Inte heller kan de journalföra de insatser de själva gjort.
Riskanalys efterlyses
- Några allvarliga incidenter har inte skett och ingen har blivit felbehandlad men vi anser att patientsäkerheten och arbetsmiljön har försämrats och vi vill slå larm innan det händer något och för att vi ska ordna till det här. Vår skrivelse är inte till för att sätta käppar i hjulet för omorganisationen utan för att vi ska kunna ge säker och god vård och omsorg samt att arbetsmiljön för dem som utför den ska vara bra, klargör Stefan Wäss.
Vårdförbundet efterlyser en riskanalys som alltid ska göras vid förändringar, där man analyser vilka risker för arbetsmiljön som kan bli aktuella och hur man ska åtgärda dessa.
Ett tiotal berörs
- Det finns en oklarhet i ansvaret och vem som ansvarar för vad. Gotlands kommun har bra kvalitetssystem för mycket men inte för omorganisationer, konstaterar Stefan Wäss.
Ett drygt tiotal sjuksköterskor berörs av den nya organisationen. I dag kommer ett svar från Gotlands kommun, parterna har dock enats om att tills vidare återgå till den organisation som gällde före 1 mars.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!