Oklar framtid för spelet

- Det känns som om många svenskar önskare en öppnare spelmarknad. En reglerad marknad är nog de flesta överens om att vi ska ha, men kanske får vi acceptera fler aktörer i framtiden, även utländska. Ytterst är det politikerna som bestämmer, men Lotteriutredningen har ännu inte bestämt var vi ska landa, vilka förslag vi ska lägga fram.
Det berättade Jan Francke, som på regeringens uppdrag arbetar med att se över lagstiftningen inom spel- och lotteriområdet, när Spelakademin i Visby startade i går.

Gotland2005-09-07 06:00
Det är den fjortonde Spelakademin och årets tema är Spelplan för framtiden. Den tekniska utvecklingen och internationaliseringen på spelområdet har på senare år lett till en ökad konkurrens i Sverige. Många utländska spelbolag marknadsför sig hårt och många spel erbjuds via internet, utan kontroll på åldersgräns eller ansvar för dem som spelar.

Tar ansvar
- Men Svenska spel tar ansvar. Vi vill erbjuda roliga och underhållande spel på ett ansvarsfullt sätt och vi lämnar gärna hela vinsten till nyttiga ändamål. Många av de utländska bolagen vill ta del av det goda på spelmarknaden, men inte dela med sig av vinsten eller satsa på insatser åt spelberoende, framhöll Jesper Kärrbrink, vd för Svenska spel i sitt öppningsanförande.
Han kritiserade ledarskribenter och andra som blandar äpplen och päron när de skriver om spelmarknaden, men även andra som har svårt att hålla isär begreppen. Å andra sidan, sa han, så står många i branschen undrande inför vad som egentligen gäller. Är de utländska bolagen förbjudna i Sverige? Och poker, är det lagligt? Varför får i så fall inte Svenska Spel anordna nätpoker om andra får det?
Ett hundratal personer, som på olika sätt har intressen eller anknytning till spelbranschen, samlades på Strand hotell för att lyssna och diskutera frågor kring framtiden. De fick i går bland andra lyssna till Eleanor Cashin-Ritaine från The Swiss Institute of Comperative Law som på EU-kommissionens uppdrag tittar på spelet i samtliga 25 EU-länder. De utreder bland annat hur lagarna som reglerar spel och lotterier i de olika länder överensstämmer med EG-rätten. Utredningen ska vara klar i oktober.

Spelpolitiken ligger fast
Eleanor Cashin-Ritaine berättade bland annat att EU har ett flexibelt synsätt på begränsningar och villkor för spel så länge de inte enbart går ut på att tjäna pengar. Swiss Institutes rapport ska skickas till EU-kommissionen, men vad den leder till kunde hon inte säga.
- Spelfrågorna finns inte på kommissionens bord för tillfället. De vill ha rapporten som en information och grund för framtida diskussioner.
Jan Francke, före detta kammarrättspresident i Jönköping men numera pensionär, har motsvarande uppdrag i Sverige. Han betonade sitt oberoende, även om många försöker påverka hans arbete. Utgångspunkten för hans arbete är att målen för den svenska spelpolitiken ligger fast. Syftet med utredningen är att stärka det svenska regelsystemet för att skapa en sund och säker spelmarknad där sociala skyddsintressen och efterfrågan på spel tillgodoses under kontrollerade former. Lotteriutredningens ka lämna förslag till hur regleringen ska anpassas till den marknadsmässiga och tekniska utvecklingen samt till utvecklingen av EG-rätten och även ta hänsyn till hur dessa förslag inverkar på folkhälsan.Den 15 december ska Lotteriutredningen vara klar.
- Hur regleringen ska se ut i framtiden är oklart, men det kan bli motsättningar om målet är att den nuvarande spelpolitiken ska ligga fast. Enligt en dom i regeringsrätten förra hösten slogs det fast att svensk lag är förenlig med EG-rätten, men det hänger på ett hår hur det blir framöver, säger Jan Francke.
Han menar att den explosiva utvecklingen på spelmarknaden haft det goda med sig att problemet med spelberoende har synliggjorts. Det finns all anledning att forska och fördjupa sig i detta område, tycker han.
Claes Tellman, Svenska Spel, varnade Jan Francke för att lyssna för mycket till vad medierna skriver. Svaret han fick var:
- Jag är lika rädd för att lyssna på Svenska Spel som jag är att lyssna på den svenska pressen.
I dag fortsätter Spelakademin med bland annat ett samtal med spelminister Bosse Ringholm om framtidens politiska spelmarknad.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om