Ojnareskogen blir en dyr läxa!

Gotland2015-09-01 00:16
Socialdemokraterna som vill bli kallade ett arbetarparti har nu sålt ut industrijobben för att bibehålla regeringsmakten och få Miljöpartiets gillande. Regeringen har förhandlat om arbetarna och Sveriges framtid, denna process som har tagit tio år och dessutom slukat onödigt med resurser.  Det var staten som dessutom anvisade platsen från första början och då i utbyte mot annan mark. REGERINGEN valde då att ta bort marken från det förslagna Natura 2000 nätverket med hänvisning till att kalkindustrin hade intressen i området. Idag är Gotlands län ledande inom naturskyddsområden ca. 30000 ha. Ön har uppåt 134 natura områden. Länstyrelsen har dessutom påståtts att det är ett EU krav som gör att marken där Nordkalk vill bedriva sin verksamhet även måste skyddas. Men det EU-krav länsstyrelsen hänvisar till finns inte.
egeringen förstår uppenbarligen inte att om en industri blir konkurrenskraftig, så får den resurser till fortsatt offensivt miljöarbete. Om Nordkalk inte får något tillstånd kan bolaget även kräva flera miljoner i ersättning för marken och rättegångskostnader och i ffrlängningen stämma staten. Det finns n lagakraftvunnen dom som slår fast att Nordkalk får bedriva kalktäkt i området. Detta innebär att regeringen kan göra sig skyldig till brott mot Europakonventions krav på respekt för äganderätten. I så fall kan Nordkalk begära skadestånd. Värdet på täkten beräknas ligga på runt 20 miljarder kronor. Dels kommer man också kunna begära skadestånd enligt Europakonventionen för det här dröjsmålet. SSAB varnar för konsekvenserna av Regeringens beslut.
I början av nästa år kommer bolaget få slut på Gotländsk kalksten. Genom att ta kalken från ett ställe som ligger nära sparar man på transportkostnaderna och det blir mindre utsläpp av koldioxid och dessutom är det en ohygglig merkostnad att importera från Centraleuropa och USA. Beslutet är en stor förlust för oss alla och då främst för miljön.  Kalkstenen som bryts på Gotland behövs för att Sverige ska kunna fortsätta utveckla infrastrukturen, bygga nya bostäder, till att rena Sveriges dricksvatten och för att slippa importera kalk. Vi går numera över ån efter vatten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om