Ohyran ger problem

Jordgubbssäsongen har inletts. Under den kommande veckan kommer gotlänningarna att frossa i de röda bären. Men för odlarna spelas ett spel med vädrets makter och ohyra för att kunna leverera i tid.

Gotland2006-06-17 06:00
På jordgubbsfälten i Bro är det fortfarande lugnet före stormen nästa vecka. Under fredagen plockade man 500 liter och under kommande vecka trappas skörden upp och kulminerar under midsommarhelgen. 10 000 liter jordgubbar ska under midsommarveckan levereras till gotlänningarna.
- Jag har arbetat i fyra år med att plocka jordgubbar här på Gotland, berättar Ingrid Kjell från Gränna. I tre år har jag varit arbetsledare för andra sommarjobbare.
Det är ett hårt arbete som tar på kroppen och jordgubbsplantorna är känsliga för både sol och regn. För odlarna handlar det om att lyckas vattna lagom mycket och samtidigt skydda plantorna från angrepp. Vid Bro Bär & Grönt besprutar man jordgubbarna för att undvika angrepp från kvalster. När det behövs tar man in hjälp från återförsäljaren av bekämpningsmedlet som ställer upp som rådgivare.
För Stefan Ohlsson i Källunge har årets säsong handlat till stor del om att bekämpa kvalster.
- Jag har haft stora problem med kvalster som tagit näring av plantan.
Vid Stenhuse gård i Sanda förebygger man kvalster redan ett år innan skörd.
- Jag brukar städa undan lite en vecka efter skörd, berättar Tomas Pettersson. Då kapar jag bort all blast och sprutar plantan med insektsbekämpningsmedel.
För att slippa gråmögel har han använt ett svampmedel som vaccinerar varje blomma mot angreppet. Han har tidigare använt sig av ett ekologiskt alternativ genom att använda humlebon. Det har visat sig fungera hyfsat.
- Det är det att man vågar inte chansa. I värsta fall kan ett helt fält försvinna över en dag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om