Oförklarliga kostnader bakom dyra vården

Gotland har den dyraste sjukvården i landet, visar en rapport från Socialstyrelsen. "Det finns oförklarliga kostnader som vi ännu inte har koll på".

Sjukvården på Gotland är dyrast i landet, räknat per invånare. Varför det är så är ett frågetecken Mats-Ola Rödén hoppas kunna räta ut.

Sjukvården på Gotland är dyrast i landet, räknat per invånare. Varför det är så är ett frågetecken Mats-Ola Rödén hoppas kunna räta ut.

Foto: Linda Stolpe Margenberg/Arkiv

Gotland2020-02-24 06:45

En färsk rapport från Socialstyrelsen, som jämför hälso- och sjukvårdens resultat på länsnivå, visar att Gotland har den dyraste sjukvårdskostnaden räknat per invånare, drygt 28 000 kronor. Enligt Mats-Ola Rödén (L), ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden på Gotland, finns det inte bara en förklaring till varför det ser ut så. Faktum är att regionen än så länge inte riktigt vet varför sjukvården kostar så mycket.

– Vi har alldeles för höga läkemedelskostnader. Vi ser inte att det är den äldre delen av befolkningen som står för förbrukningen, utan det är i åldersgruppen 19 till 75 det är alldeles för högt. Vi ökar även mycket i personalkostnader, vilket vi också måste fundera på vad det beror på, säger han.

Ö-läget är ännu en faktor.

– Vi har ett sjukhus som vi inte hade haft om vi inte bott på denna ö, allt måste finnas. Det handlar ytterst om förlossningsavdelningen som måste ha beredskap att klara av alla komplikationer som kan uppstå. Det här är en bara en del av förklaringen, det finns oförklarliga kostnader som vi ännu inte har koll på. Det är frustrerande, säger Mats-Ola Rödén.

Ett område där Gotland är bäst i landet är andelen som fått utredning och behandling inom 30 dagar i barn och ungdomspsykiatrin. Här finns stora regionala skillnader. I Jönköping inleddes utredning och behandling inom 30 dagar i knappt 25 procent av fallen, på Gotland var motsvarande siffra nära 96 procent.

– Det förklaras av att vi har en god kontinuitet och ett bra ledarskap. När det kommer till psykisk ohälsa är det här den ytterlighet som måste svara upp. Speciellt när det gäller barn och unga, säger Mats-Ola Rödén.

Som GA även tidigare har skrivit om har vårdcentralernas tillgänglighet förbättrats de senaste åren, vilket syns i länsjämförelsen. År 2018 besvarades ungefär 77 procent av samtalen till primärvården. Motsvarande siffra år 2019 var 93,7 procent, vilket gör att Gotland tillhör de bästa länen i Sverige.

– Är det någonting vi är överens om över partilinjerna är det att vi ska satsa på primärvården.

Vilka är de viktigaste bitarna att gå vidare med framöver?

– Vi måste åtminstone kunna förklara varför sjukvården kostar mer här, det är det minsta jag begär. Sedan har vi ett viktigt arbete med primärvården framför oss, och det kommer även hjälpa till att minska sjukvårdskostnaderna i stort, säger Mats-Ola Rödén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!