I den gamla ladugården, där det en gång fanns mjölkkor är det nu fullt med gröna plantor. Många förodlas under lampor, innan de ska sättas ut. Här finns också små grönsaksskott som kallas mikrogrönt.
– Det har producerats mat här inne sedan 1850-talet och nu gör vi det igen, fast på ett helt nytt sätt, säger Mikael Winther.
– Tanken var att jag skulle starta ett andelsjordbruk, men i vintras såg vi ett reportage om mikrogrönt och tänkte, det här är ju jättespännande, säger Hanna Winther.
Mikrogrönt är den första plantan som kommer upp från den grönsak eller ört som man har sått. Hanna och Mikael lägger fröet i en hampamatta där det gror i tre till fyra dagar, och därefter ställs de i ljus för att växa färdigt.
– Det tar bara 10 dagar för de små plantorna att växa klart och för rädisan tar det bara sju dagar, säger Mikael och fortsätter:
– Det är ett vertikalt odlingssystem, vi kan därför odla på höjden och får fram stora volymer på små ytor.
De hittade en kille på fastlandet som hade börjat odla mikrogrönt hemma i fönstret. Nu har han utvecklat produkter för att kunna odla i större skala.
– Han har tagit fram ett helt koncept och vi har köpt en del av det, bland annat odlingsrännor, säger Mikael.
Mikrogrönt går att så av de flesta grönsakerna och örterna. Hanna och Mikael har testat att odla olika sorter och just nu säljer de senap, rädisa, rödkål, pak choi och broccoli.
– Vi testar vad som blir gott och vad det finns efterfrågan på. Eftersom det här ännu är så pass nytt, har vi fokus på att visa att vi finns, så att fler får smaka och veta vad mikrogrönt är, säger Hanna.
De säljer nu den nya grödan till grossister och i den egna gårdsbutiken. Där säljer de även ägg från gården, honung och grödor från andra lantbrukare i trakten. Och snart kommer de även sälja grönsaker från andelsjordbruket som också startas igång i år.
– Vi hinner knappt fylla på i gårdsbutiken, innan det är slut igen, vilket är jättekul, säger Hanna.
Mikrogrönt går bland annat att använda till topping på smörgåsen, i smoothies, sallader, eller som smaksättning.
Vad är fördelarna med mikrogrönt?
– Du kan odla det inomhus, därför är det säsong hela året. Och det bästa är att man inte behöver rensa något ogräs, säger Mikael.
– Den innehåller mycket näring på en liten yta, och mycket mer än den färdiga grönsaken, säger Hanna.