Ödesbeslut för öns skolor
Elevantalet minskar och i nästa vecka kommer beslutet om vilka skolor som ska läggas ner.
- Det är naturligtvist trist att se den egna ortens skola läggas ned. Men Gotland måste kunna erbjuda god undervisningsmiljö även i framtiden, säger Freddy Sirland, planerings- och försörjningschef på Barn och Utbildningsförvaltningen (BUF).
Sedan mitten av 1990-talet har Gotlands kommun haft kraftigt minskade födelsetal. År 2012 kommer, enligt prognosen, 1 500 färre elever att gå i grundskolan på Gotland.
- Med varje barn följer skolpeng. Ju färre barn desto mindre pengar har skolan att satsa på undervisning. Om mindre skolor ska kunna erbjuda en god undervisningsmiljö måste de ges extra ekonomisk tilldelning och dessa medel måste i så fall tas från de större skolorna. Det går inte, därför kommer vissa mindre skolor troligtvist att läggas ned och eleverna flyttas till andra större enheter, berättar Freddy Sirland som arbetar med skolutredningen som läggs fram till Barn och Utbildningsnämnden (BUN) den 14 februari.
Geografisk spridning
- Jag har suttit i diskussioner med rektorer inom kommunens grundskolor och talat om vad som måste göras för att optimalt ta hand om de befintliga resurserna. Från BUFs sida vill vi inte lägga fokus på att vissa skolanläggningar måste läggas ned utan tar greppet på vilka skolor som behövs och att det är god geografisk spridning på dem, säger Freddy Sirland.
Den nya politiska majoriteten i BUN väntar på rapporten.
- Vi har ännu inte haft några diskussioner om detta i Barn och Utbildnings Nämnden (BUN) utan uttalar oss den 14 februari. Då ska vi presskonferens, säger Lena Celion ordförande för BUN.
Den gamla politiska majoriteten har varit med förut och gett bifall åt skolnedläggningar.
- Det finns mindre skolor idag som har svårt att leva upp till en bra utbildningskvalitet. Inte blir det katastrof om mindre skolor läggs ned. Jag har själv varit med om att lägga ned mina barns skola och det gick väldigt bra för alla inblandade.
- Man måste tänka att det absolut viktigaste för gotländska skolor är att de har samma kvalitet som skolorna på fastlandet. Det ska inte vara skillnad mellan landsbygd eller stad, säger Brittis Benzler (v) ledamot av BUN
(tidigare ordförande).
Undervisningsmiljö
Lärarförbundet har många medlemmar som arbetar inom grundskolan. Ordförande Ingrid Seffers talar också om vikten av en god undervisningsmiljö.
- Om politikerna vill ha mindre skolor måste de också skjuta till mer pengar för annars blir det sämre resurser för de större skolorna. Erfarenheterna säger att det kan vara svårt att ha en god undervisningsmiljö i små skolor, men det finns naturligtvist undantag.
- Utbildningsklimatet måste säkras ur elevsynpunkt. Utbildade och behöriga lärare behövs som kan ta hand om alla elevers behov. Jag önskar att det fanns pengar så att kommunen kunde knyta till sig alla nyexaminerade lärare innan de far till fastlandet för att söka jobb, säger Ingrid Seffers.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!