...och i Visby filéas norsk lax
Ön har en filéanläggning i Visby sedan 1995, Gotlandia.Här fileas 15 ton norsk lax varje vecka för vidarebefordran till fastlandet.
Torsten Pettersson filear i Visby och röker i Dalhem. Hans företag har funnits sedan 70-talet.
Foto: Bengan Zettergren
70-tal som mest
Inte långt därifrån fanns under tio år en stor filéanläggning på Skarphäll, uppbyggd av Gotlandsfisk tillsammans med Stockholms fiskeriförsäljningsförening. Det var när Östersjön kokade av torsk och lax, i mitten av 80-talet.
Som mest jobbade ett 70-tal personer i fabriken, innan den i omgångar gick i konkurs och lades ner alldeles innan Torsten Pettersson började filéa norsk torsk på andra sidan vägen.
Det är inte helt enkelt att hitta till fiskfabriken, här finns inte en enda skylt, Pettersson vill inte skylta utåt, agerar stillsamt men effektivt.
- På 90-talet levererade vi till exempel " Ica:s egen lax" och hade ett 30-tal anställda, säger han.
Lax från Norge
I dag har han nio anställda, och hoppas kunna ge ytterligare några jobb nästa år. De turas om att jobba i Dalhem och Visby.
Som mest kunde fabriken leverera 1 250 ton på ett år. Nu nöjer man sig med 500 ton. All lax i fabriken kommer från fiskeodlingar i Norge och den färdiga fisken går till fastlandet, förutom en liten del som skickas till Grekland.
Kan det löna sig att skicka laxen via beredning på Gotland?
Torsten Pettersson säger att "omvägen" från Norge via Gotland betraktas som mycket kort. Tvärtom, menar han, har öläget sina klara fördelar.
Storstad nästa morgon
- Vi kan jobba till klockan 16 på eftermiddagen, innan vi skickar iväg fiskbilarna med kvällsfärjorna. På fastlandet måste de vara klara mitt på dagen. Vi kan nå storstäderna på nätterna så att fisken finns i Stockholm, Göteborg och Malmö, redan morgonen därpå.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!