Föräldrars ansvar att barnen syns i trafiken

Mörkare kvällar kräver ljus och reflexer. Dags att fixa lyset på cykeln, annars kan det bli dyrt. ”Vuxna behöver ta mycket mer ansvar” säger Tobias Engström vid polisen.

Lyset på cykeln ska kunna upptäckas på 300 meters avstånd, såväl fram- som baklyse. Att cykla utan lyse i mörker kan ge 500 kronor i böter.

Lyset på cykeln ska kunna upptäckas på 300 meters avstånd, såväl fram- som baklyse. Att cykla utan lyse i mörker kan ge 500 kronor i böter.

Foto: Francisco Seco

Gotland2022-11-09 11:15

Fungerande lysen på cykeln är en billig livförsäkring, varje år inträffar olyckor som möjligen kunde undvikits om cyklisten följt lagen.

En sammanställning av försäkringsbolaget If visar att i mer än en fjärdedel av olyckorna mellan cykel och bil i mörker saknade cyklisten lampa eller reflex.

I de registrerade olyckorna – 1 300 mellan 2005 och 2014 – uppgav två tredjedelar av bilförarna att de inte såg cyklisten, vilket kan bero på ouppmärksamhet, att sikten var skymd eller att cykeln helt enkelt inte hade lyse.

Omkring 25 cyklister avlider per år, dubbelt så många män som kvinnor förolyckas. De flesta olyckorna sker under den mörka årstiden, allra oftast vid korsningar. 

undefined
Bland allt annat som lyser kan det vara svårt att upptäcka just cykellysen, desto viktigare då att de lyser som de ska.

En lykta ska finnas framtill med vitt eller gult sken och där bak en lykta med rött ljus, båda ska tydligt kunna ses på 300 meters avstånd.

Det ska också finnas reflexer. Vit fram, röd bak och orangegul eller vit åt sidan.

Det är dock lite si och så med detta i den gotländska trafiken, menar Tobias Engström vid polisen på Gotland.

– Generellt skulle jag säga att många är dåliga på att ha ordentlig belysning. Någon har lyse fram men inte bak, vissa har inget alls.

undefined
Tobias Engström menar att föräldrar bör vara mer engagerade i att deras barn har, och använder, lyse och reflexer på cykeln.

Kontroll av cykelbelysning ingår i den vardagliga patrulleringen: ”Saknar du inte något på din cykel nu?”.

Många kommer med bortförklaringar, så klart. ”Jag glömde” eller ”batteriet har precis laddat ur”. 

– Men i så fall ska man låta cykeln stå tills det är åtgärdat. Checka av lysena emellanåt precis som du gör med bilen, det är mitt råd.

Att cykla utan lyse kan leda till kännbara bötesbelopp. 500 kronor om ljus saknas fram eller bak eller om reflex saknas, 500 kronor om belysning finns men inte används.

Saknas belysning såväl fram som bak är bötesbeloppet 1 000 kronor.

undefined
Lyset på cykeln ska kunna upptäckas på 300 meters avstånd, såväl fram- som baklyse. Att cykla utan lyse i mörker kan ge 500 kronor i böter.

Många som cyklar är barn och ungdomar. Här behöver vuxenvärlden ta betydligt större ansvar, menar Tobias Engström.

Dels genom att pedagogiskt få den unga att förstå vikten av att synas i trafiken men också se till att barnens lysen verkligen fungerar.

– Se till att de har bra grejer, det ansvaret kan aldrig lämnas över till barnen. Och den som ser någon cykla utan lyse, säg till dem, man behöver inte vara otrevlig. Det är ett gemensamt ansvar vi har.

Men ska alltså cykla med lyse i mörkret, om man även cyklar på lyset, vad är det som gäller då?

– Nja, då ska man nog låta cykeln stå, för sin egen och andras skull.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!