...och en inglasad silo i ny hamnvision
- I många fall handlar det om att med god arkitektur sätta en plats på kartan. Visby är redan på kartan, så här gäller det att göra det nya minst lika vackert, som vackra Visby innerstad.Det säger arkitekten Åke Jansson, som i sin vision för hamnområdet försökt navigera mellan gammal skönhet och modern estetik.
Förra veckan bollades visioner för Holmen - den yttre hamndelen med ett magasin, en silo och två kranar - vid en diskussionskväll på Almedalsbiblioteket.
Då visade Sven Landahl från Visby arkitektgrupp, ett fotomontage med en möjlig formgivning av området (se GA den 6 april). Nu vill Åke Jansson från BJ arkitekter, bredda diskussionen genom att visa sin vision för den inre hamnen.
Hans förslag bygger, liksom Sven Landahls, på en kombination av återbruk och nybyggnation.
- Området tål en ny gestaltning, med nya och moderna hus, men det måste ske med en ödmjukhet inför det gamla. Jag tycker att man kan kräva, att allt som byggs nytt ger ett estetiskt tillskott.
I fokus står silon kvar. Den har dock förnyats med en glasfasad, med delvis integrerad solcellsfilm.
"Vyrum"
Silon har minst fyra 900 kvadratmeter stora våningsplan, med serveringar, undervisningslokaler, ett tiotal parkeringsplatser och tårtbitsformade bostäder för exempelvis studenter, hotellgäster och gästföreläsare på högskolan.
Takvåningen har väggar av glas och ett välvt tak.
- Jag vill använda begreppet "vyrum". Jag skulle vilja påstå, att vi längtar efter ett ställe där vi verkligen kan få se Visby - och havet!
Tre byggnader - silon, magasinet och en ny glaskropp - dominerar skissen, om än försiktigt och med stor öppenhet, så att blicken ges utrymme att se hav, luft och vatten.
Framför magasinet, som kan innehålla lokaler för utställning, undervisning och kreativt skapande, finns en glasad paviljongsliknade lokal för exempelvis en fiskbutik.
Via ett klaffbro från den korta och tvärstående bryggan, knyts Holmen samman med Hamnplan.
- Holmens speciella känsla av öppen kajmiljö, som inbjuder till att fritt kunna vandra runt, är väsentlig! menar Åke Jansson.
Han är noga med att poängtera att hans skisser är ett idéförslag, inte en absolut sanning. Förhoppningen, menar han, är att inspirera och ge ytterligare perspektiv i den inledda debatten.
Åke Jansson säger också att hans, eller någon annan arkitekts förslag, inte nödvändigtvis måste anammas i sin helhet.
- Om stadsarkitektkontoret drar upp de stora dragen, kan flera arkitekter hjälpas åt att skapa en mångfacetterad lösning.
Åke Jansson gjorde skisserna 2003. Han får inte avslöja på vems uppdrag, men säger att det är "en lokal näringslivsaktör".
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!