Krav på möjligheter att anonymt och utan risk för repressalier rapportera om missförhållanden reses idag från många håll; alltifrån ett medborgarförslag på Gotland, till ett EU-direktiv från 2019 och som en följd propositionen "Genomförande av visselblåsardirektivet", som ligger på riksdagens bord. Av den framgår att Region Gotland, liksom andra myndigheter, senast 17 juli 2022 behöver ha en intern rapporteringskanal.
På Gotland har regionens revisorer också begärt att funktionen inrättas:
– Det behövs. Det räcker inte med uppmaning att vända sig till närmaste chef. Det finns många områden med lockelse att skaffa sig egna fördelar, vilket bland annat exempel från teknikförvaltningen visat, säger Mats Ågren (S), ordförande för regionens förtroendevalda revisorer.
I en skrivelse till regionstyrelsens arbetsutskott föreslår regiondirektör Peter Lindvall en ny bestämmelse med rubriken "Visselblåsarfunktion" i regionstyrelsens reglemente. Ansvaret föreslås alltså vila på regionstyrelsen.
Men, skriver Peter Lindvall: "för att undvika jävsförhållanden och misstro mot funktionen, avses att i så stor omfattning som möjligt upphandla verksamheten". Samtidigt kommer regionen att behöva avsätta resurser för rapportering, utredning och återkoppling, exempelvis i samband med personalärenden eller polisanmälningar.
Detaljerna ska fortsatt utredas inom regionstyrelseförvaltningen, föreslår regiondirektören.