Ö-borna är duktiga på återvinning
Gotlänningar är duktiga på att ta återvinningsbar elektronik dit den ska - till återvinningscentralen.- Mängderna som kommer in ökar hela tiden, säger Ulf Hellgren på Allégatans återvinningscentral.
- Jag rensar garaget höst och vår och kör hit alla grovsopor, så jag tycker att jag är ganska duktig på att återvinna, säger hon och handlingskraften delar hon med många gotlänningar.
Ulf Hellgren har märkt allt fler lämnar in allt mer återvinningsbar elektronik och han har också stöd av en ny statistik från El-Kretsen. El-Kretsen är ett branschbolag för elektronikföretagens producentansvar för produktåtervinning
Statistiken visar att gotlänningarna lämnade in 10,83 kilo per person till återvinningscentralerna under 2004. Man överträffar riksgenomsnittet på 10 kilo och ligger heller inte så långt efter Dalarna, som var bästa län med 11,64 kilo per person. Sämst var Norrbotten med 7,96 kilo.
Hans Holmert är chef för renhållningen på Gotlands kommun och är nöjd med gotlänningarnas goda resultat. Han hade heller inte väntat sig något annat.
- Folk här är sedan länge duktiga på återvinning överlag. Man ser till att samla in det mesta, säger han och ger bara kritik på en punkt.
- Batterier slarvas det med. Man slänger alldeles för många batterier i hushållsavfallet och det är inte bra. Nickel och kadmium frigörs vid förbränningen i Norrköping och det kan bland annat påverka fortplantningsprocesser och fertilitet negativt. Så här behöver gotlänningarna skärpa sig, säger han.
Sopspioner
Många län har infört sopspioner för att kontrollera vad invånarna slänger i hushållssopor och på återvinningsstationer, men det är inte aktuellt på Gotland.
- Vi har bemannade återvinningscentraler, så det ska inte behövas. Däremot försöker vi spåra dem som dumpar sopor i naturen och på rastplatser med mera. Vi letar genom soporna för att hitta namnuppgifter och ibland får vi in vittnesuppgifter med bilnummer och så vidare. Detta har lett till flera polisanmälningar och även något åtal vad jag vet. Så man ska inte tro att man kommer undan. Det finns många sätt att spåra sopor på, men några närmare detaljer för hur vi arbetar vill jag inte de, säger Hans Holmert.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!