Nytt liv åt en gammal kastal
För första gången i modern tid bygger man upp en av Gotlands gamla kastaler. Det är kastalen i Gammelgarn som nu får nytt liv genom att restaureras, byggas på och beläggas med tak.Byggnadshyttan utför arbetet efter ritningar som gjorts av Björn Håkansson i Katthammarsvik. Han hoppas att kastalen återfår det utseende som den hade när den byggdes i början av 1200-talet.
Kastalerna finns i kustsocknarna och har sannolikt utnyttjats som både fyrtorn och sjömärken. I Kräklingbo sägs att kastalen in på 1700-talet användes som bostad åt prästen, och de har också använts som förråd och sädes-/handelsmagasin.
Rejäla väggar
Men kastalerna byggdes som försvarstorn med skottgluggar och rejäla väggar. Med tiden har de dock rasat samman, och den i Gammelgarn saknar inte bara trätaket utan den översta delen - plus hela inredningen med bjälklag i fyra våningar.
Björn Håkansson, aktiv inom både kyrkan och hembygdsrörelsen, hade redan på 1980-talet idéer om att kunna restaurera den gamla kastalen. Han gjorde efterforskningar, och kunde till slut skissa en del ritningar på hur kastalen borde se ut.
- Bland annat hittade jag Alfred Edles fantastiskt detaljerade uppritningar från 1920. Det berättas att han inte kunde komma upp i kastalen utan fick klättra på en lina som han spände från kyrktornet. En sockenbo skulle ha sett honom klättra på linan och trodde att det var "fan själv", berättar Björn Håkansson.
Två miljoner
Men pengar saknades och av Björns idéer blev intet.
- Men för en tag sen tog länsstyrelsen och länsmuseet kontakt med mig. De ville restaurera kastalen och hade hört att jag hade ritningar. Klart att jag ställde upp, säger han idag.
Så nu har Byggnadshyttan startat restaureringen som beräknas kosta närmare två miljoner kronor - pengar som varken pastoratet eller församlingen behöver hosta upp.
Översta våningen, själva försvarsvåningen, har rasat och byggs nu på några meter, och kastalen får ett trätak likt det som enligt en gammal teckning fanns på Gothem-kastalen. Invändigt läggs flisstensgolv och fyra nya bjälklag läggs in.
Från 1202
Enkla trappor byggs mellan de sex våningarna, ljusöppningarna renoveras och man är förstås rädd om de två toaletter - hål i muren - som finns, den ena högst upp. Däremot finns inga lämningar efter eldstäder, däremot ett utrymme i en vägg, kanske för ett skåp.
En av de gamla bjälkarna har lämnats in för datering som visat på år 1202.
- Man har väl trott att kastalerna varit äldre än kyrkorna, men här i Gammalgarn har det varit tvärtom, konstaterar Björn Håkansson och är glad över att kastalen finns kvar.
- När man på 1800-talet byggde skolan ville man ta sten från kastalen. Men Säve satte stopp för det.
Nödvändig renovering
Joakim Hansson, byggnadsantikvarie på länsstyrelsen, ser renoveringen av kastalen som nödvändig.
- Dels var det risk att den skulle förstöras mera, dels underlättar det här underhållet, säger han och avslöjar att liknande tankar finns för kastalen i Gothem.
Enligt planerna skall den färdiga kastalen i Gammelgarn invigas/återinvigas under Medeltidsveckan. Sen skall den kunna användas på olika sätt, delvis som förråd, kanske för utställningar och tillställningar. Men förhoppningsvis har den gjort sitt som försvarstorn.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!