Nytt bolag banar väg för Kravkött

Gotländska producenter av Kravgodkänt biffraskött har bildat ett eget bolag.

Gotland2007-03-22 06:00
Producenterna har kringgått Swedish meats och skrivit avtal med ett företag i Stockholm.
Förhoppningen är att den nya marknaden ska stärka och öka den ekologiska produktionen.
På köpet kan gotlänningarna få tillgång till lokalt Kravkött.
Föreningen Gotlands ekologiska odlare, Geo, har länge tyckt att Swedish meats hantering av gotländskt Kravkött, kort sagt, inte fungerat särskilt bra.
En ytterst liten del har sålts på Gotland, med bifogad ursprungsmärkning. En lite större del har sålts på fastlandet. Anonymt, utan ursprungsmärkning.
Merparten har inte sålts som Kravkött alls. Swedish meats har styckat och sålt det som "vanligt" kött, eftersom den efterfrågan varit större än tillgången.
Vissa producenter har fått Kravtillägg för sitt kött, nu 3-4.50 kronor per kilo, andra inte.
För ett par år sedan sökte Geo projektpengar för att leta efter ett annat sätt att få ut det gotländska Kravköttet på marknaden.
- Styrelsen i Gotlands ekologiska odlare beslutade sig för att ta problemet i egna händer och försöka lösa situationen.
Det säger Arvid Mickelåker, som anställdes som projektledare. Nu är han vd för "lösningen på situationen": nybildade Gotlands ekologiska AB, som ägs av 18 nöttköttsproducenter på ön.
Arvid Mickelåker besökte ett 50-tal gotländska Kravanslutna köttproducenter. Han undersökte hur stor produktion de har, vad och när de kan tänka sig att leverera och om de var intresserade av en gemensam lösning.
När arbetet påbörjades hade gotländska lammproducenter en fungerande hantering av Kravkött, så för ett år sedan valde man att rikta in sig på nötproducenterna.
Kontakter knöts med Stockholms butikskött AB, som redan säljer gotländskt charolais- och lammkött.
Bolaget bildades, avtals skrevs och i dag, torsdag, lämnar den första sändningen Kravgodkänt nötkött Gotland.

Nya turer
Djuren slaktas fortfarande hos Swedish meats i Visby. Därefter skickas köttet till Stockholms butikskött, som förädlar, marknadsför och säljer produkterna.
- Vi är egentligen bara spindeln i nätet, säger Arvid Mickelåker.
Det primära syftet uppnås, konstaterar en nöjd Anders Stumle, Gotlands ekologiskas ordförande:
- De som har en Kravgodkänd produktion ska få betalt för det, så de kan fortsätta!
Det första året har bolaget förbundit sig att leverera 500 djur. Man hoppas att de nya möjligheterna lockar fler att gå över till, eller utöka befintlig, Kravproduktion.

Oklart om lamm
Vid årsskiftet sade Swedish meats upp avtalet om styckning av gotländska Kravlamm, så i dagsläget finns ingen fungerande lammhantering.
- Vi har erbjudit dem att vara med och jobba på exakt samma sätt. Vad jag vet har de inte kommit fram till någon lösning än, säger Arvid Mickelåker.
Fotnot: Kravmärket innebär bland annat att husdjur behandlas väl och får vistas i det fria och att inga genmodifierade organismer får förekomma i produktionen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om