Nyskapande återskapande prisades

Laban Bergström, som driver Labans kvarn i Öja, fick igår ta emot Bageri- och konditorakademins stora stipendium 2004.

Gotland2004-10-11 04:00
Han delar priset på 40000 kronor med bagerikonsult Erik Olofsson, som bland annat utvecklat bakning i vedeldad stenugn på Rosendahl i Stockholm.
De båda får stipendiet för sina betydande insatser i utvecklingen av högkvalitativt surdegsbröd baserat på dinkel/speltmjöl. Prisutdelningen ägde rum på Nordiska museet i samband med årets chokladfestival.
I juryns motivering heter det bland annat: Laban och Erik har på ett positivt sätt sökt ursprunget i tillverkningen av bröd och med sitt stora engagemang har de starkt bidragit till en ökad efterfrågan på högkvalitativt bröd.
Laban Bergström står i dag för landets största produktion av dinkel/speltmjöl, som är ett av världens äldsta sädesslag som ger en kraftig brödsmak.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om