Länk till sändningen från regionens frukostmöte längst ner
Regionstyrelsens ordförande, Åke Svensson (S), presenterade vid ett frukostmöte den rödgröna majoritetens avsiktsförklaring för den kommande mandatperioden. Otydligt tyckte oppositionsrådet Eva Nypelius (C).
– Vi vill ge allt till alla, sen är det upp till tjänstemännen att se till att det blir så, sammanfattade hon avsiktsförklaringen.
Hon var den i panelen med alla regionråden, som mest betonade tillväxten som den vinnande faktorn för att få den gotländska ekonomin på fötter igen.
– Det står i vårt tillväxtprogram att vi ska satsa på att bli årets tillväxtkommun 2015, säger hon.
Det är något den politiska ledningen för Region Gotland har enats om, men nu verkar siktet i stället vara inställt på att få den utmärkelsen först 2018.
– Jag tycker inte att man har prioriterat tillväxtfrågorna. Vi skiljer oss åt där. Man måste lägga politiskt fokus på de här frågorna, säger Eva Nypelius.
Hon kommer in på att kommunikationen mellan tjänstemännen och politikerna måste bli bättre för att nå ett klimat där öns företagare snabbare kan få hjälp. Där får hon medhåll av Åke Svensson, som ändå tycker att det har blivit bättre på det området.
– Våra medarbetare ska inte tro att vi politiker bara vill rationalisera. Vi måste skapa mötesplatser för politiker och tjänstemän och bygga ett förtroende för varandra, menade han.
Publiken, som mest bestod av representanter för näringslivet på ön, ställde frågor om hur det ska gå snabbare att handlägga frågor. Frågor som Åke Svensson kände igen från tidigare.
– Det är den vanligaste frågan och synpunkten – "Att det ska ta sådan lång tid", sa han.
Där lyfte han fram den nya företagslotsen som bland annat ska fungera som en mellanhand mellan företag och regionen. Han betonade också, precis som flera av de andra politikerna, vikten av samarbete mellan förvaltningarna.
– Det finns en gammal kultur där förvaltningsgränserna har blivit hinder i stället för möjligheter, sa han.
Åke Svensson lyfte också fram ett större utbyte mellan företagare och politiker i och med det näringslivsråd som har bildats. Där möts flera representanter för näringslivet och politiken regelbundet och det har, menade han, skapat större förståelse mellan de båda grupperna.
– Det gäller att alla drar åt samma håll, sade han.