Debatten har intensifierats i och med översyn som påbörjats kring framtidens offentliga måltider. Bakgrunden ligger till stor del i en konsultrapport. I den, något som GT berättade om i december, finns förslag om färre men större tillagningskök och att fler verksamheter som förskolor och skolor ska få maten levererad kyld.
Konsultens slutsatser är tänkt som underlag till beslut i regionstyrelsen om förslag på effektiviseringar inom måltidsorganisationen, med syfte att minska kostnaderna. Rapporten målar upp olika scenarier för dessa effektiviseringar, men slutsatsen är möjliga besparingar om 15-30 miljoner kronor. Bland annat ser man möjligheten att minska personalkostnaderna i verksamheterna med totalt 15 miljoner kronor, genom färre kockar och måltidsbiträden i förskolor och skolor.
En av dem som höjt sin röst i frågan är oppositionsrådet Meit Fohlin (S), som bland annat skriver om utredningen i sin krönika 3 april på Helagotland.se. Kritiken riktar sig både mot rapporten, men också mot att man gör en översyn av måltidsorganisationen.
– Kärnan i det här är besparingar, som jag ser det. Och vi anser att det inte går att spara mer i just de här verksamheterna, som förskola och äldreomsorg, säger hon.
Även om måltidsavdelningen lyckas spara, går det ut över verksamheterna, menar Meit Fohlin som befarar att tid kommer tas från förskolepedagoger, från barnen till att förbereda mat, om man skär ned på den måltidspersonal som finns i dag. Hon menar också att rapporten inte tar upp den viktigaste: matupplevelsen och hur den kan bidra till att små barn, eller de allra äldsta, faktiskt får i sig det de behöver.
– Det är doften av mat, som är lagad nära brukaren, eleven eller barnet, som är så viktig. Det är dessutom det vi jobbat mot nu under flera år, sedan vi beslutade nuvarande måltidspolicy 2009. På senare år har man gjort investeringar för miljontals kronor i våra kök runtom på Gotland, då vore det väldigt synd att kasta de pengarna i sjön, säger Meit Fohlin.
Trots detta är det i dag fler verksamheter som får maten levererad, än som lagar den själv.
Enligt Eva Nypelius (C), regionstyrelsens ordförande, har den senaste tidens inlägg i debatten fel fokus, som riskerar att ge medborgarna en felaktig syn om vad rapporten egentligen syftar till.
– Det handlar inte om att vi ska börja servera kyl- eller frysrätter i enportionsförpackningar, typ Dafgårds. Det handlar inte heller om att lärarna ska börja servera mat.
Hon menar att dagens system, där ett mindre antal tillagningskök levererar varm mat till över hundra verksamheter, varken är bra för miljön eller matupplevelsen. Och att kylda rätter kan passa bättre exempelvis i äldreomsorgen då alla brukare inte nödvändigtvis vill äta vid samma tid.
I maj är det tänkt att regionstyrelsen ska bereda ärendet. Eva Nypelius kan inte redogöra för vad som händer sen, men är tydlig med att det är en lång bit kvar.
– Det här är inget som görs över en natt. Men det är naturligt att göra en fortlöpande översyn. Våra offentliga medel måste användas så effektivt som möjligt. Vi ska fortsätta att upphandla ekologiska och gotländska råvaror precis som tidigare och vi ser att det finns potential att hantera råvarorna bättre, dra nytta av ny tillagningsteknik och höja kvaliteten, säger Eva Nypelius.