Nygamla perspektiv på Holmen och hamnen

Visby hamn ska kunna ta emot färjor och kryssningsfartyg.
Den ska vara en entré till Gotland och en publik plats, dit allmänheten ges tillträde.
Den ska också inrymma Högskolans framtida expansion.
Men hur ska den utformas? Vad ska rivas, byggas respektive återanvändas? I går var det öppet samråd om hamnen och Holmen.

Gotland2006-04-06 06:00
Temakvällens förste talare, Länsmuseets antikvarie Jörgen Rehnström, lyfte fram Visby hamns antikvariska och kulturhistoriska värden.
Han menade att hamnområdet varit i snudd på ständig förändring, sedan tidigt 1800-tal. Gamla bilder vittnade om nu försvunna brädlager, dyktorn, krigsfartyg och järnvägsspår, men även om de båda antika kranarna, som fortfarande står kvar på Holmen.
Bara ett tiotal liknande kranar, sägs finnas bevarade i Sverige.
- Maritima museet är lyriskt över den lilla kranen och den sammanhållna hamnmiljön på Holmen!
Just områdets litenhet gör att det inte måste exploateras, sade Jörgen Rehnström. Han menade att vi nu står inför ett val: att antingen lyfta fram kulturhistoria och nostalgi, eller att fritt exploatera ett nästan orört och mycket havsnära område.
Han avslutade sin föreläsning med en uppmaning.
- Dialogen gör att många kan bli delaktiga. Gör det här till en partipolitisk fråga! Politiker kan man påverka. Ge dem flera alternativ att välja mellan!

Högskoleperspektiv
Tor Broström, ansvarig för Högskolans byggnadsvårdsutbildning, konstaterade att lärosätets verksamhet sedan starten växt snabbt och nu behöver expandera ytterligare.
Hans tydlig vision var att på Holmen, med en blandning av återbruk och nybygge, skapa en levande och tillgänglig plats för såväl formella som vardagliga möten, mellan akademi, näringsliv, gotlänningar och turister.
På Högskolans uppdrag hade arkitekten Sven Landahl skissat på nya lokaler för design, gestaltning, spelutveckling och filmproduktion, men återanvändning av silon för studior och ateljéer, samt av hamnkranen för filmvisning för kryssningsturister.

Studentperspektiv
Studenten Mattias Sjöberg berättade att Högskolans industridesignprogram i höstas fick i uppdrag att ta fram en hamnvision med studentperspektiv.
Den innefattar också återbruk och nybyggnation, i syfte att skapa ett campusområde som är öppet även för allmänheten, med exempelvis café, restaurang, plats för kubb- och boulespel och kanske en pool.
- Vi ser en förlängning av Almedalen, ett grönområde som är en central aktivitetsplats. I dag finns ingen sådan naturlig samlingsplats i Visby.

Medborgarperspektiv
Stadsarkitektkontorets Lisa Östman, som ledde temakvällen, berättade att "Dialog hela Visby" redan gett närmare 400 yttranden från allmänheten. Många av dem rör hamnområdet.
Några förslag är att bygga parkeringar ovanför havsytan, att fylla igen Katträngen och bygga bostäder, att flytta gästhamnen till Snäck och att behålla hamnbyggnaderna men försiktigt anpassa området till en mer kreativ plats, som motpol till de mer partybenägna omgivningarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om