Ända sedan Geab grundades i slutet av 1970-talet har Region Gotland funnits med på ett hörn i styrelserummet. I dagsläget sitter man på 25 procent av aktierna i bolaget; resterande 75 procent ägs av statliga Vattenfall.
Den tiden kan snart vara förbi. Nyligen fick regiondirektör Stefan Hollmark i uppdrag att se över regionens ägande i bolaget. I praktiken innebär det att regionen kan komma sälja sina aktier i Geab.
Till saken hör att energibolaget står inför stora investeringar, samtidigt som regionen kämpar med att få sin ekonomi att gå ihop.
”Eftersom Region Gotlands ekonomi är ansträngd är det viktigt att även titta på hur alla kommande investeringar ska finansieras”, konstaterar Stefan Hollmark och tjänstemännen i uppdragets första delrapport. Där redovisas också slutsatserna i den externa konsultrapport som PWC åstadkommit för regionens räkning.
I korta drag ser utredarna fler fördelar än nackdelar med en eventuell försäljning, där ”stärkt soliditet” – det vill säga mer pengar i kassan – väger tyngst.
Riskerna då? Jo, sådana finns, slår PWC fast och pekar på att regionen kan förlora insyn och få svårare att påverka bolaget om man ger upp sina styrelseposter. I slutändan spelar det dock inte så stor roll, eftersom möjligheterna för regionen att påverka Geabs prioriteringar i själva verket är ganska begränsade, menar utredarna.
Regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin (S) har läst rapporten – och skriver under på slutsatserna, men tycker inte att pengarna från försäljningen är argumentet som väger tyngst.
– Jag har både suttit i styrelsen och varit med som ägare på ägarmöten, så jag vet precis hur det fungerar. Vi är små ägare i ett stort bolag, som är helt och hållet regelbaserat. Vår möjlighet att påverka Geab är mycket liten, minimal närmast, säger hon.
Vad gäller insynen påpekar såväl konsulterna som Meit Fohlin att det finns andra forum för det.
– Regionen och Geab har arbetat tillsammans i flera frågor som är viktiga för Gotland, exempelvis tredje elkabeln. Men det hade vi gjort alldeles oavsett, det hänger inte på ägandet, säger hon.
En annan risk som identifieras i rapporten är förlorade arbetstillfällen, främst på ledningsnivå.
– Så är det ju, men å andra sidan vet vi att den kompetens som finns på de positionerna är väldigt efterfrågade på arbetsmarknaden, säger Meit Fohlin.
Konsultrapporten kommer att vara en del av underlaget när regionstyrelsen inom kort beslutar om man ska gå vidare med ärendet. Först då kommer man att börja väga in aktiernas eventuella värde, sondera marknaden och inleda dialog med potentiella köpare.
– Vi behöver veta innan ett slutgiltigt beslut kan fattas, men personligen tror jag att försäljning vore det bästa, både för Geab och gotlänningarna, säger Meit Fohlin och fortsätter:
– Om Vattenfall köper, vilket är det mest troliga, kommer bolaget att hamna i ett större ägarsammanhang. På så sätt blir det lättare för dem att renodla sin verksamhet. Dessutom kommer investeringarna att slås ut på fler än i dag, vilket i slutändan gör det billigare för kunden.