Den som råkat i sjönöd och behövt omedelbar sjukvård har tidigare haft en plågsam resa till lasarettet framför sig. Sjöfartsverkets uppdrag i sådana lägen är att söka upp och rädda, inte att ge vård. Ansvaret för det senare ligger på regionen, som fått ta vid när patienten når fastlandet.
– Det har verkligen inte varit optimalt, varken för oss eller dem vi undsätter. Vissa situationer vi ställs inför till havs är så komplicerade att det behövs läkarvård direkt, säger Daniel Regnér, baschef för Sjöfartsverkets helikopterverksamhet i Visby.
Han tar ett exempel:
– Vi har inget mandat att ge smärtbedövning. Tänk då någon som drabbats av en höftledsfraktur och som måste åka i en skumpig helikopter till sjukhuset. Det är inte bra.
Men sådana situationer är förhoppningsvis förpassade till det förflutna nu. Nyligen tecknade Region Gotland och Sjöfartsverket ett samverkansavtal, som bland annat innebär att läkare kommer att följa med på Sjöfartsverkets helikopterutryckningar, om det behövs.
– Vi är jätteglada över att vi äntligen fått till det här. Det har varit lite arbete med det, men nu kan vi äntligen ta ett gemensamt ansvar när det händer något i våra vatten, säger Pia Stöllman, verksamhetschef för AnOpIva (Anestesi Operation och IVA) på Visby lasarett.
Daniel Regnér instämmer.
– Som baschef med personalansvar känner jag en helt annan trygghet nu, säger han.
De nya rutinerna infördes i slutet av sommaren och har redan testats skarpt. Tio specialutbildade läkare kommer att turas om att stå i beredskap. c Kerstin Conneryd är en av dem.
– Det här blir en enorm hjälp för patienterna. Så jag säger: Äntligen! Nu kan vi starta intensivvård på plats om det skulle krävas. Det kan vara rent livräddande i vissa lägen, säger hon.
Hur går det till i praktiken då?
– Vi blir larmade av Sjöfartsverkets telefon och informeras om vad det rör sig om för situation. Därefter tar vi vår utrustning och beger oss till deras bas vid flygplatsen i Visby, som vi utgår från.
En utryckning med Sjöfartsverkets helikopter har det hunnit bli för Kerstin Conneryd sedan de nya rutinerna började gälla.
– Det var en ganska odramatisk insats som slutade väl. Rutinerna sitter redan bra tycker jag. Vi är ju trots allt vana vid den här typen av patienter. Nu förflyttar vi oss till dem och göra samma sak bara, säger hon.