Nya rutiner för att bevara alla försvarshemligheter

Försvarsmakten har beslutat sig för att ändra sina rutiner för så kallad hindersprövning av vindkraftverk och master på land, för att minska riskerna för att försvarshemligheter röjs.

Gotland2006-07-08 06:00
När vindkraftverk eller master ska byggas på land, gör försvarsmakten en så kallad hindersprövning, för att se till att nybygget inte motverka totalförsvarets riksintresse. Master och vindkraftverk kan nämligen störa kommunikationssystem av olika slag och innebära ett hinder för den militära luftfarten.
Tidigare har prövningen inte haft någon koppling till om byggplanerna verkligen genomförs och många av de vindkraftverk och master, som försvarsmakten har yttrat sig om, har aldrig byggts.

Ökad risk
De senaste två åren har antalet ärenden ökat kraftigt och försvarsmakten menar att ju fler ansökningar som kommer in till dem, desto mer information om försvarsmaktens system kan utläsas av remissvaren.
Med andra ord innebär den nuvarande rutinen, att risken ökar för att försvarshemligheter röjs, i takt med att antalet ansökningar blir fler.
Gamla ansökningar innebär också att nya, kanske mer genomförbara ansökningar, som gäller samma geografiska plats som tidigare ansökningar, hindras, eftersom försvarsmakten tror att det redan finns master eller vindkraftverk på platsen.

Kortare giltighetstid
Därför har försvarsmakten beslutat att ändra sina rutiner så att deras yttrande bara är giltiga under två år.
I framtiden vill Försvarsmakten också se en tydligare koppling mellan deras hindersprövningar och plan- och bygglovsprocessen. Förhoppningen från deras sida är att de flesta kommuner, inom några år, kommer att ha planlagt områden, som är lämpliga för vindkraft och att utbyggnaden koncentreras till de platserna och att områdena detaljplaneras.
Ansökningar om att bygga vindkraftverk i de detaljplanerade områdena, behöver sedan inte hindersprövas av försvarsmakten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om