Nya regler krossar Marias jobbdröm

30-åriga Maria Nordström drömmer om att bli veterinär. Men trots toppbetyg har hon ingen chans att komma in på utbildningen.Nya antagningsregler stänger dörren för sökande över 26 år.

Foto: Petra Jonsson

Gotland2010-07-20 04:00
På gården utanför Romakloster kryllar det av djur. Maria Nordström tar själv hand om sju hästar, tre hundar, två katter och en minigris. Dessutom drömmer hon om att utbilda sig till veterinär.
För att komma in på den eftertraktade högskoleutbildningen läste Maria Nordström på Komvux i Visby under tre. I ämne efter ämne fick hon högsta betyg. När hon sökte in till högskolan i våras var det med högsta möjliga betyg.
Ändå var hon chanslös. De nya antagningsreglerna gör att 30-åriga Maria Nordström är för gammal.
- Det känns orättvist. Jag har inte räknat med att komma in, men jag har pluggat för att ha en chans att konkurrera. Nu är den borta, säger hon.
De nya antagningsreglerna innebär att extra meritpoäng delas ut till studenter som läst fördjupande kurser i bland annat matematik och moderna språk på gymnasiet. Detta gör att maxpoängen har ändrats från tidigare 20,0 till 22,5. Men det gäller bara för studenter som har gått ut efter 2003.

"De har haft många chanser"
I praktiken gör det att inga studenter över 26 år kan ta sig in på de mest attraktiva högskoleutbildningarna med sina gymnasiebetyg.
- De har haft många chanser att söka utbildningar under de senaste 7 åren, säger Anna Neuman, pressekreterare på Utbildningsdepartementet.
Att gränsen drogs just 2003 beror på att gymnasiekurserna då gjordes om.
- De gamla kurserna är inte jämförbara med dagens, säger Anna Neuman,
Sveriges förenade studentkårer framförde kritik mot regeländringarna redan när förslaget klubbades igenom i riksdagen. När antagningsbeskeden nu har nått ut till sökande i landet har frågan aktualiserats på nytt.
- De farhågor vi hade har slagit in. Vi har fått ett orättvist system när över 100 utbildningar blir omöjliga att ta sig in på för många studenter. Egentligen handlar det här om allas rätt till lika utbildning. Man måste kunna söka sig till en utbildning även om man är 35, säger ordförande Beatrice Högå.

Kritiken avvisas
Men Utbildningsdepartementet avvisar kritiken från SFS.
- Man har fortfarande andra möjligheter. Om man skriver ett bra resultat på högskoleprovet kommer man in, säger Anna Neuman.
Högskolan på Gotland har inte påverkats av de nya reglerna. Varken program eller enstaka kurser har haft antagningspoäng över 20,0. Svårast var det att komma in på ledarskapsprogrammet, men där var antagningskravet 19,6 poäng.
Så här ser de nya antagnings-
reglerna ut:
Tidigare var högsta möjliga gymnasiebetyg 20,0 poäng. De nya reglerna gör att vissa gymnasiekurser, exempelvis språk och matematik, ger extrapoäng. Därför är maxpoängen numera 22,5.
Studenter med gymnasiebetyg utfärdade före 2003 får inga extrapoäng.
Drygt 100 av höstens utbildningar krävde ett betyg högre än 20,0.
Även den så kallade 25:4-regeln har slopats. Den innebar tidigare att sökande över 25 år med fyra års arbetslivserfarenhet fick grundläggande behörighet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om