I slutet av juli gjorde drycken Gotlands salmbär entré. En idé som uppkom tidigare i år, när vinimportören Thomas Holmberg åt saffranspannkaka under ett besök på ön.
– Vi tyckte det kändes konstigt att det inte fanns någon salmbärsläsk på marknaden. Vi började kolla runt och såg att det funnits en produkt för 10 år sedan eller så, som startat som ett skolprojekt. Så vi forskade lite mer och genom en samarbetspartner så hittade vi en produktion för produkten, säger han.
Samarbetspartnern är företaget Dryckesgruppen i Sverige AB, som är registrerat i Visby, men som tillverkar produkten i Stockholm. Salmbärsläsken finns idag endast på den gotländska marknaden, men man vill även expandera till fastlandet.
– Själva tillverkningen av läsken sker i Stockholm, med salmbär som kommer från Gotland. Vi skulle gärna hitta en produktionsmöjlighet på Gotland på sikt. Det finns med på agendan att se över framåt.
Själva salmbären köper man från en grossist på Gotland och vid tillverkningen i Stockholm gör man ett extrakt på bären vilket används i läsken. I varje enhet om 33 centiliter på flaska eller burk finns sju procent salmbärsextrakt.
På burken står det att läsken inte har några konstgjorda ämnen eller tillsatta färgämnen i sig. Men på innehållsförteckningen för läsken står att läsa att produkten innehåller: Kolsyrat vatten, socker, salmbärsextrakt, citronsyra och konserveringsmedlet E211, som är syntetiskt framtaget.
– Står det så på burken? Jag är inte den som labbar själva produkten, men det är väl sånt som jag gissar måste vara med i produkten.
Finns det ett trovärdighetsproblem i att produkten heter Gotlands salmbär, men produceras i Stockholm?
– Absolut inte, själva råvaran är från Gotland. Det är gotländska salmbär.
När det kommer till marknadsföringen som säger en sak, men innehållet säger något annat. Kan det uppfattas som vilseledande för konsumenten?
– Jag kan inte svara på det produktionstekniska, jag är inte i labbet och tar fram produkten. Så jag vill inte svara på det. Ser man på vilken annan läsk på marknaden så finns knappt några naturliga ämnen, men jag vill inte kasta någon skugga på andra produkter.
På sikt vill gänget bakom salmbärsläsken utveckla sin arsenal med gotländska produkter, men än är det för tidigt att säga vad, enligt Thomas Holmberg.