Nya hastigheter på öns vägnät
Vägverkets förslag att sänka hastigheten på många av Gotlands 90-vägar får tummen upp av flera tunga instanser på ön. - Jag hade förväntat mig ett sämre förslag, säger Göran Erickson, Motormännens ordförande.
TVEKSAM. Yrkeschauffören Göran Närsten tvivlar på nyttan med de nya hastighetsgränserna. "Jag är tveksam till att miljön sparas. På moderna bilar måste du använda femmans växel när du ligger i 70 kilometer i timmen, det ger utsläpp."
Foto: Petra Jonsson
Den gamla maxhastigheten kommer endast att behållas mellan Fårösund och Lärbro, genom Tofta samt mellan Visby och Roma.
Genomtänkt förslag
- Vi har försökt att behålla 90 på så mycket som möjligt av pendlingssträckorna, säger Nils Högfeldt, jurist vid Vägverket.
Samtidigt ska säkerheten längs de kvarvarande 90-vägarna förbättras. Längs delar av Romavägen ska skyddande räcken byggas på sidorna, och stenar och träd ska tas bort.
Göran Erickson, ordförande för Motormännens klubb på Gotland, tycker att förslaget är genomtänkt.
- Vi ser detta ur två perspektiv. Vi vet att lägre hastigheter ger mindre skador vid olyckor, men det är samtidigt viktigt att ha hastigheter som lejonparten av bilisterna accepterar, säger han.
- Vägverket har försökt att höja så många 70-vägar som möjligt till 80, det är bra. Jag hade förväntat mig sämre förslag, säger Göran Erickson.
Tydligare för bilisterna
Christer Jakobsson, ordförande för Taxi Gotland, är inne på samma linje:
- Förslaget ser bra ut. Jag var rädd att de skulle sänka ännu mer och på fler sträckor. Vi påverkas egentligen inte så mycket eftersom 80 procent av våra körningar sker inom tätort.
Mats Holst, chef för Gotlandspolisens ordningsavdelning, ställer sig också bakom Vägverkets arbete.
- I dag har vi en uppsjö av hastighetsbegränsningar, och det ger ingen bra trafikrytm. Med 80 på långa sträckor blir det tydligare för bilisterna vad som gäller. Och kan lägre hastigheter minska de allvarliga olyckorna är det bara positivt, säger Mats Holst.
Även Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF, välkomnar en jämnare trafikrytm eftersom personbilarna måste hålla samma hastighet som den tunga trafiken.
- När personbilarna inte får köra fortare än lastbilarna slipper vi en del av de farliga omkörningarna. Dessutom är inte omkörningar särskilt miljövänliga, säger Anna Rönnle, chef för NTF Gotland.
Yrkeschaufför tveksam
Rönnle tycker det är bra att Vägverket vill spara några av 90-sträckorna.
- Man ska inte sänka hastigheten på sträckor där det fungerar bra att köra fort. Som bilist ska man känna att hastighetsgränsen är relevant.
Yrkeschauffören Göran Närsten tvivlar däremot på nyttan med de nya gränserna.
- Många kör redan tio kilometer under den tillåtna hastigheten. Och jag är tveksam till att miljön sparas. På moderna bilar måste du använda femmans växel när du ligger i 70 kilometer i timmen, det ger utsläpp.
Mellan 17 augusti och 28 september är vägverkets förslag är på remiss hos bland annat länsstyrelser, kommuner, polisen och en rad intresseorganisationer.
Sommarhastigheterna kvar
Beslut om de nya hastighetsgränserna fattas av Vägverkets generaldirektör senare i höst, och omskyltningen planeras till november och december.
Sedan några år sänks hastigheten sommartid på några av Gotlands länsvägar.
- Sommarhastigheterna kommer att vara kvar på några ställen. I Tofta och Åminne kommer troligen 80-begränsningen att sänkas till 60, säger Nils Högfeldt, Vägverket.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!