Nya grottfynd på Stora Karlsö

En grupp arkeologer undersöker just nu grottan Stora Förvar på Stora Karlsö.

En nyupptäckt människortand i grottan Stora Förvar på Stora Karlsö uppskattas vara minst 9 200 år gammal.

En nyupptäckt människortand i grottan Stora Förvar på Stora Karlsö uppskattas vara minst 9 200 år gammal.

Foto: Jan Apel

Gotland2013-08-09 15:56

En grupp arkeologer och osteologer från Lunds och Stockholms universitet undersöker just nu grottan Stora Förvar på Stora Karlsö. Den stora grävningen gjordes åren 1880-1993 under fem somrar. Sammanlagt undersöktes ett fyra meter tjockt kulturlager i den 25 meter djupa grottan, med lämningar från medeltiden och 9 000 år tillbaka.

Mycket fynd

Jan Apel, Lunds universitet, är en av arkeologerna på plats.

– De understa lagren har daterats till 9 200 år tillbaka och det är de lagren vi är intresserade av.

Trots att grottan är utgrävd sedan tidigare har Jan Apel har fler gånger besökt Stora Förvar och hittat sälben i golvlagren. Han och några kollegor beslutade sig för att titta närmare golvet i hopp om att hitta fler fynd från den tidigaste perioden i Gotlands historia.

Det är mycket fynd som gjorts på relativt små ytor, främst sälben och stenverktyg. Det viktigaste fyndet är en människotand.

– Den är i mycket gott skick och det är typiskt för jägare- och samlaretiden, säger Jan Apel.

Bättre tandhälsa

Han förklarar att när människorna blev bönder och åt mycket kolhydrater blev tandhälsan betydligt sämre på grund av karies. Tanden är mycket välbevarad, också mycket nedsliten.

– Man jobbade mycket med tänderna. Det vet vi från moderna paralleller, jägare och samlare, att man jobbar mycket med tänderna. Man tuggar skinn och bearbetar mycket med tänderna. Den är nött men i gott skick och det tyder på att den är från den äldsta fasen.

Tanden kommer så småningom att undersökas för en säkrare datering, men Jan Apel är ganska säker på att tanden är minst lika gammal som de äldsta fynden från tidigare utgrävningar, det vill säga minst 9 200 år gammal.

– Den ligger i ett lager som bara innehåller äldre stenverktyg och bara vilda djur. Det finns inga tamdjur och ingen keramik och det tyder också på att det tillhör grottans äldsta fas.

Jan Apel hoppas att senare DNA-analyser och isotopanalyser ska kunna ge mer information om tandens ägare, vad personen åt och hur hälsan var.

3D-modell

Ytterligare en uppgift för teamet är att göra en 3D-skanning av grottan för att skapa en virtuell modell. Modellen blir en hjälp för att rekonstruera tidigare utgrävningar och bland annat beräkna hur mycket kulturlager som avlägsnats.

Kommer allmänheten att kunna se modellen?

– Det hoppas jag! Om vi får en bra modell kanske Karlsö jagt- och djurskyddsförening kan ha den på sin hemsida och vi på våra.

När modellen kan finnas för allmän beskådan, vet inte Jan Apel, men tror att den blir färdig under hösten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om