Ny upplevelseattraktion med vikingagård planeras i Othem
Ett ny stor upplevelseattraktion med bland vikingagård i sin ursprungliga modell, museum och hotell planeras inom de tio närmsta åren att byggas i Spillings i Othem.Cirka 100 nya jobbtillfällen inom säsongsturism beräknas tillkomma.Pengar finns inte än till projekten, men det löser sig, säger Mats Hedström, ordförande i nybildade föreningen Spillingsskattens Wänner som ska se till att kulturarvet kan kommersialiseras.
Det har gått fyra år sedan världens största vikingasilverskatt, den så kallade Spillingsskatten, hittades av en slump på den gröna åkerplätten i Spillings i Othem. Fyndet innehöll 70 kilo silverpengar, armringar och smycken från 800-talet (sen järnålder) och väckte stor uppmärksamhet i nästan hela världen.
Idag ansvarar Riksantikvarieämbetet i Stockholm för skatten som just nu konserveras i väntan på att en utställningslokal på Gotland ska byggas och i ordningsställas.
Tanken är att Fornsalen ska byggas till på innergården för att skatten ska få ett specialrum. Men vi som planerar besökcentret ute i Spillings vill gärna se att skatten placeras där i sin ursprungliga miljö, säger Mats Hedström som ska försöka skaka fram medel till att återuppbygga och tillvarata den kulturella biten som sedan ska säljas i kommersiellt syfte.
<span class=MR>Flera steg</span>
Den nyligen återupptagna utgrävningen i Spillings ingår i ett större sammanhang; Projekt Gotland Vikingaön 2005 - som kommer att bestå av olika besöksplatser för historieintresserade runt om på ön.
Olika Vikingaplatser och byar ska rekonstrueras för att besökare ska kunna prova på att leva vikingaliv.
Steg ett i det som så småningom ska resultera i ett större besökscentrum är att under år 2005 försöka hinna bygga upp vikingahuset som ligger där skatten hittades enligt den ursprungliga modellen, berättar Mats Hedström.
Steg två är sedan att skapa ett museum i anslutning till fyndplatsen. Och vi hoppas att det tills dess ska lösa sig när det gäller vem som ska visa skatten vi eller Fornsalen inne i Visby, säger och menar att det egentligen är självklart att den ska placeras på besökcentrat.
Ett steg tre finns också i planerna, och det är ett upplevelsecentrum där turisten med hjälp av tredimensionell widescreenteknik ska återuppleva Vikingatidens historia under loppet av några timmar.
Tillkommer gör också hotellverksamhet med spaanläggning, nära kusten i Bogeviken eller Slite.
<span class=MR>Finansiering?</span>
Den nya upplevelseattraktionen beräknas vara färdigt inom cirka 10 år. Genomförs alla stegen, inklusive hotellbygget, kommer de totala verksamheterna att bidra med omkring 100 nya säsongsarbeten inom turistsektorn.
Idén med projektet presenterades i sin nuvarande form för första gången den i december 2002. Då visades idén för representanter från bland annat Gotlands kommun, Länsstyrelsen och flertalet organisationer och föreningar.
Konkreta ritningar av exempelvis museet är framtagna av Åke Jakobsson BJ Arkitekter AB i Visby.
Problemet så här långt är att inga medel finns för projekten, inte ens steg 1. Men enligt Rune Kahlbom på ICU Gutaland kommer det att lösa sig med diverse bidrag. Bland annat från EU.
När det gäller utgrävningarna finansieras dessa tills vidare med hjälp av arbetsmarknadsstöd. Och flera privata finansiärer har redan visat intresse för hotellbygget, säger han och tror att det är många som kommer att vilja engagera sig kommersiellt på olika sätt.
Att projektet "Upplevelseattraktionen Spillings" påminner om redan existerande Vikingabyn i Tofta och att det på fler andra platser på ön finns Spa-anläggningar påverkar tydligen inte finansiärerna vilja att öppna börsen.
Nej, detta projekt kommer att bli unikt ett viktigt centrum för Vikingatidens historia. Intresset utomlands för vikingar är enormt stort, så speciellt svårt att sälja upplevelseresor hit blir det inte i framtiden.
Marken där Spillingskatten hittades ägs av Bengt Engström. En bonde arrenderar området numera och odlar vall på stora delar av ytan.
Engström är mycket positiv till projektet, och är också en av medlemmarna i den nystartade kulturföreningen Spillingsskattens Wänner, säger Mats Hedström.
Varenda person på ön borde vara med. Det är ju deras rötter det handlar om, om vikingar och gotlänningar och gutar...
<span class=MR>Lyckat gräv </span>
Som redan skrivet befinner sig sedan ett par veckor 10-14 personer på alla fyra, full upptagna med att pensla, sila och plocka i sand och jord från morgon till kväll på täppan som ska bli framtidens attraktion.
Deltagarna ingår i en arkeologkurs på Vuxenskolan som förlagt praktiken till fyndplatsen i Spillings.
Grävningsledaren Per Widerström skyddar näsan under en skön hatt; det är hett när solen står i zenit.
Ur en burk med "smått och gott", visar han stolt upp de senaste fynden.
Några mynt, lite pärlor, en armborstpil, lite bärnsten och en lyx- och skrytgrej i form av en björntand.
Han förklarar att de håller på att ta reda på vikingahusets storlek.
Vi har hittat den fjärde väggen och slutet på byggnaden.
Vad tror han om projekten "upplevelseattraktion med museum och hotell etc"? Kan det vara något att satsa på i framtiden mitt på vischan?
Det törs jag inte svara på. Det är jättekul med ambitiösa idéer, men jag vet hur tröga de byråkratiska turerna ibland kan vara så projektledarna har ett jättejobb framför sig, säger han.
Slite marknad den 29 augusti senare i sommar kommer att fungera som en "kick off" för projektet och nybildade Spillingsskattens Wänner. Vikingaskeppet "Krampmacken" kommer att segla in till Slite och öppna marknaden som detta år har får det passande temat "Vikingar". Fram till och med den 15 augusti pågår också en informationsutställning i en lada på utgrävningsområdet för den som vill veta mer.
Liten vikt. Ett fynd från utgrävningarna som efter fyra års stopp återupptagits där världens största silverskatt hittades
Spillingsskatten i Spilling i Othem mellan Burgsvik och Slite på norra Gotland.
Museum. Rune Kahlbom, från IUC Gotland (Industriellt utvecklings Center) tror att ett museum kan börja byggas redan inom ett par år. Foto: TOBIAS WALLSTRÖM
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!