I samband med beslutet om en ny skolskjutsorganisation testade regionen ett nytt grepp. Man skickade ut information till alla hushåll som påverkas av förändringarna inom skolskjutsverksamheten.
1 250 utskick
Nu kommer svaren, totalt har 32 överklaganden kommit in.
- Det är inte så mycket. Vi har trots allt skickat ut 1 250 brev och sett till det så är det bara en liten del som har överklagat, säger Anne Gardelius.
I morgon träffas barn- och utbildningsnämnden, det är där det beslutas om förändringar som kostar extra pengar för regionen.
- Vi tar inte upp några enskilda överklaganden, men om det finns flera som säger samma sak kan de komma att tas upp, säger nämndens ordförande Brittis Benzler (V).
Men än är det oklart om man kommer att ta upp några överklaganden alls. Förra året överskreds budgeten för skolskjutsar med fem miljoner kronor och politikerna vill nu få ner den kostnaden. Hade den gamla organisationen varit kvar och rådande avtal förlängts skulle kostnaden fortsatt stiga, tio miljoner kronor är den summa nämnden som räknat med.
Beslutet om en ny modell för skolskjutsar togs av den förra majoriteten och i samband med det kontrakterades det privata konsultföretaget Optiplan.
Avtal och upphandling
Konsulterna kostade totalt 1,8 miljoner och togs in utan att någon offentlig upphandling gjorts.
- I vanliga fall så gör man det när det handlar om större pengar, säger regionens upphandlingschef Örjan Olsson.
Enligt reglerna ska alla avtal på mer än 285 000 kronor föregås av en upphandling, men det finns undantag.
- Det är om det inte finns något annat företag som kan erbjuda tjänst, eller om det är väldigt ont om tid, säger Örjan Olsson.
Ensamma i branschen
När upphandlingen gjordes var nuvarande länsrådet Peter Molin skolchef.
- Jag minns inte riktigt hur det var, så jag kan inte svara på om det fanns alternativ då, säger han.
Företaget Optiplans vd menar dock att man är ensamma i branschen.
- Jag skulle tro det, jag har svårt att tro att det finns någon annan som sysslar med det här, säger Jonas Åhlin, vd.
I landet har 33 andra kommuner använt sig av företagets tjänster. Några av dessa är Jönköping, Nässjö, Norrtälje, Norrköping och Sundsvall. Protester mot neddragningar i skolskjutsverksamheten rapporteras från alla fem orter.