Måndagens rapport visar att 1 001 nya fall av covid-19 konstaterades på Gotland under förra veckan. Samma vecka noterades även de första fallen av virusvarianten omikron på Gotland.
– Vi kan konstatera att omikron är motorn i smittspridningen, säger smittskyddsläkare Maria Amér.
Veckans siffra är nära en fördubbling jämfört med rekordveckan dessförinnan, då totalt 545 fall konstaterades. Och än verkar vi inte ha nått kulmen.
– Prognosen säger att vi når den runt den 22 januari, så tyvärr kan vi inte räkna med att smittspridningen trappar av än, säger Maria Amér.
På Visby lasarett vårdas för tillfället tre patienter med covid-19 i smittsam fas på vårdavdelning. Ingen patient med covid-19 vårdas på intensivvårdsavdelningen.
– Vi ser att det är en mindre andel som är i behov av vård, eftersom en stor del av befolkningen är vaccinerad. Men i och med ökad smittspridningen ökar också risken för att ett större antal behöver vård, även om andelen inte är lika stor, säger Maria Amér.
– Vi behöver se till att hålla oss friska för vår egen del, och för sjukvårdens del, fortsätter hon.
Den senaste veckan analyserades totalt 3 165 prover. Av dem var 29 procent positiva. Den högsta dygnsnoteringen nåddes på lördagen den, då 463 fall diagnosticerades.
På grund av den ökade smittspridningen är det rykande åtgång på PCR-testen. På Visborg laddades lådorna med 200 testkit klockan 08 på måndagen. Redan 20 minuter senare var de slut.
– Med den snabba smittspridningen som vi nu ser har vi tyvärr svårt att erbjuda samma goda tillgång till provtagning för covid-19 som tidigare, konstaterar Maria Amér.
En vanlig fråga hon ofta får är om en person som testat positivt behöver göra ett nytt test för att se om man inte är smittsam längre.
– Då är svaret nej. Har man testat positivt kan man göra det länge, och PCR-testet gör inte skillnad på om man är i smittsam fas eller inte.
Det som gäller är att stanna hemma i minst sju dagar, varav två dagar ska vara symtomfria. Även personer som varit i kontakt med en smittad person ska stanna hemma i sju dagar, men om man själv inte utvecklar symtom behöver man inte testa sig. Denna rekommendation gäller Gotland, och beslutet har regionen fattat i samråd med Folkhälsomyndigheten.
– Det har vi helt enkelt fått prioritera ner, säger Maria Amér.
Smittspårningsenheten har just nu svårt att hinna med att ringa upp alla som testat positivt. Det innebär att det läggs ett större ansvar på den som har fått ett positivt provsvar att själv läsa på vad som gäller, att informera de man kan ha riskerat att smitta samt meddela sin närmaste chef, om det finns risk för att smitta kan ha spridits på arbetsplatsen.
– Vi är i ett helt nytt läge nu i pandemin som vi inte sett tidigare. Det betyder tyvärr att inte heller smittspårningskapaciteten räcker till som tidigare, trots att vi gör det vi kan för att skala upp, säger Maria Amér.
Under vecka 2 genomfördes 3 145 vaccinationer på Gotland. Av vaccinationerna var 97 stycken dos 1, 200 dos 2 och 2 848 dos 3-vaccinationer.
– För de allra flesta är covid-19 en lindrig infektion, men för den som inte är vaccinerad, är äldre eller har andra sjukdomar så finns en hög risk att bli svårt sjuk, säger Maria Amér.
Av den gotländska befolkningen över tolv år är 8,5 procent fortfarande helt ovaccinerade.