Ny generation vind ger guld till Näsbor

Näs är socknen där vind ska förvandlas till guld.I går sattes grävskopan i marken för storsatsningen där 38 vindkraftverk byts mot 21 större och effektivare snurror.Och Näsborna är garanterade sin del av kakan.

Lars Thomsson invigde byggstarten med ett symboliskt "spadtag".

Lars Thomsson invigde byggstarten med ett symboliskt "spadtag".

Foto: Tillfälliga Fotografer

Gotland2010-09-07 07:55

- Intäkterna från markarrendet och vinsterna kommer att bli min stora inkomstkälla, konstaterar lammbonden Örjan Olofsson.

Byggstarten för fas två och tre av generationsskiftet av Näs vindkraftverk blev något av en sockenfest - med många utsocknes bland de inbjudna. Det blev en eftermiddag inramad av hyllningstal, varmkorv och levande musik framförd av Gotlandsmusiken.

Stor investering
Lars Thomsson (C), kommunalråd och byggnadsnämndens ordförande, styrde grävmaskinen som tog det första, symboliska "spadtaget" för byggprojektet, som med sina 750 miljoner kronor är en gigantisk investering på ön.
Bakom satsningen står företagen som äger de mindre verk, som nu rivs efter hand. Totalt har omkring 800 aktie-ägare del i verken på Gotland.
- Det gör att vinsterna stannar på Gotland, och det är så vi vill ha det. Men i grunden är detta ett sätt att göra något åt klimathotet, påminde Lars Thomsson.
De nya vindkraftverken är dubbelt så stora som de gamla och mäter 80 meter i navhöjd. De snurrar långsammare och är tystare än äldre generationens verk.

Mot självförsörjning
När utbyggnaden är klar om ett och ett halvt år ska Gotlands självförsörjning av energi ha ökat från dagens 25 procent till 40 procent.
Projektet har tagits fram i nära samarbete med sockenbor och andra markägare, med myndigheter och företag.
De som arrenderar ut mark får drygt fyra procent av vindkraftbolagens intäkter, men även husägare inom en kilometer från verken får ersättning.
En del av intäkterna sätts också av för Näs, där en sockenstämma ska avgöra hur de 300 000 kronor som årligen väntas snurra in ska användas.
- Vi är mycket tacksamma. Alla i Näs har nytta av de pengar vindkraften drar in. Att det satsas så mycket i Näs, och skapas arbetstillfällen här, det är viktigt för oss i konkurrens med andra socknar, säger Per-Olof Jacobsson (C), ordförande i sockenstämman.
Örjan Olofsson har vuxit upp i Näs och själv arbetat med både service av verken och tillverkning av fundament.
Som markägare räknar han med att vindkraften ska stå för en betydande del av intäkterna på hans gård i framtiden.
- En del på Näs är mer eller mindre motståndare till vindkraften, men det här kommer alla att vinna på eftersom alla får vara med och dela på kakan, säger han.
Av Näsuddens närmare 90 vindkraftverk kommer majoriteten att vara utbytta när fas tre i generationsskiftet är fullbordat. Vad som händer med verken på Näsuddens östra sida, fas fyra, är fortfarande oklart.

Kabelfråga dröjer
Klart är däremot att det behövs nya kablar till fastlandet för att klara ytterligare ökningar av öns vindel. En ny kabel anses vara nödvändig för att kunna exportera elen från ön.
Andreas Wickman, projektledare för generationsskiftet på Näs, räknar med ett statligt beslut om byggstart om drygt ett år.
Men samtidigt riskerar utbyggnaden av vindkraften på Gotland att hamna i ett moment 22.
- Finns det minsta tvivel om att det kanske inte blir någon kabel törs ingen investera i vindkraft, och finns det inte nog med intresse att bygga fler verk bygger staten ingen kabel, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om