Nutek satsar på en regional utveckling
Ytterligare en person kopplas till det maskineri som i framtiden ska jobba med Gotlands regionala utveckling. Nutek har i uppdrag av regeringen utsett Pelle Holm, f d företagsledare i Gnosjötrakten att ta fram riktlinjer för det fortsatta arbetet.
Han beskriver sig själv som entreprenör och strateg, en person som har lätt att se nya förutsättningar. Om Gotland kan han än så länge inte mycket, men har plöjt hundtals sidor om dess kultur och historia. Mer än så behövs inte; det räcker med fräscha ögon och expertkunskaper från liknade arbete för att anta utmaningen från Nutek.
Min uppgift blir att stödja Gotland i det regionala utvecklingsarbetet, vilket innebär att jag ska hitta möjligheter att skapa nya arbetsförhållanden, säger han och förklarar att det handlar mycket om att bygga upp en god grogrund för nyföretagande på ön.
<span class=MR>Fyra mellanstora företag</span>
Pelle Holm har en bakgrund som företagsledare i fyra kända mellanstora företag i Gnosjötrakten i Småland. Tidigare har han bland annat jobbat med uppbyggnad av varumärken som Semper, Stiga, Teno och Isaberg Rapid. Vid sidan av arbetet som vd var han också i många år engagerad inom olika partnerskap mellan näringsliv, politik och högskola, främst i Jönköpings län.
Speciellt kunskapen och erfarenheten från de 12 åren i ledande position på häftpistolstillverkaren Isaberg Rapid i Hestra kommer till stor nytta nu.
Det handlar om att vara bäst, det räcker inte med att hamna på tionde plats för att klara konkurrensen idag. Som häftpistolstillverkare blev vi ledande inom både den svenska och internationella marknaden. Detsamma gäller gotländska företag framöver; de måste bli bäst på sina produkter. Oavsett om det är en gröda, tjänst eller industritillverkad vara, säger han och förklarar att till exempel en grossist som ICA i regel använder sig enbart av en till två leverantörer och då gäller det att vara en av dem.
Nyligen slutade han som vd för Isaberg Rapid för att kunna ägna sig på heltid åt sina två specialområden "Varför är ingen i Sverige intresserad av medelstora företag?" och "Skall hela Sverige leva?"
De medelstora företagen är framtiden i det här landet, men dessa glöms tyvärr ofta bort, säger han och tror att höglandet kring Gnosjö och Jönköping hade en hel del problem under 1990-talet som idag påminner om Gotlands.
Det var ett område i behov av nya arbetstillfällen för att öka tillväxten. Att skapa välfärd bygger ju på ekonomisk tillväxt, vilket i sin tur bygger på att sälja produkter men för att sälja måste man ha kunder och satsa på rätt marknadsföring.
Det gäller att hitta kundern aoch rätt mrknadsföring för Gotland, men det handlar också mycket om att skapa nya utbildningar och satsa på forskning i framtiden, säger han och berättar att inledningsvis kommer han därför att ägna tid åt att analysera styrkor och svagheter i det gotländska näringslivet.
Redan nu kan han dock säga att en viktig pusselbit i framtiden blir turismen.
Upplevelseturismen tillhör framtiden, men det gäller att få den att sträcka sig över landets tolv månader inte bara juni, juli, augusti. Högskolan bör också satsa på forskning inom detta område för att nischa sig.
Jordbruksektorn är en annan bransch Gotland kommer att satsa ytterligare på.
<span class=MR>Långsiktiga lösningar</span>
Han poängterar att det är viktigt att bygga upp egen kompetens inom regionen för att skapa långsiktiga lösningar.
Att ta hit företag från andra regioner är alltså ingen lösning, utan det handlar om att förvalta och vidareutveckla den kunskap som redan finns på bästa möjliga sätt.
Företagen skall leva vidare helst i 50 år, inte bara i tre, säger han och tror att det finns goda möjligheter att skapa långlivad verksamhet på ön.
Jag har så här långt också tagit del av tidigare framtagna planer och kikat på de tillväxtprogram som Gotland redan jobbar med och tror att ön kommer att tillhöra det yttersta ledet i Sverige och kring Östersjöområdet när tydliga mål- och riktlinjer formulerats.
Mycket mer än så vill han inte säga i nuläget. Till en början är det tänkt att Pelle Holm ska befinna sig en dag i veckan på Gotland. Hans närmaste medarbetare blir regiondirektör Lena Thalin, närinsgslivsrepresentanter på högskolan, Almi företagspartner och länsstyrelsen. Hur länge han behövs i regionen återstår att se.
Det handlar om att arbeta med övergripande och långsiktiga perspektiv och dröjer därför innan vi kommer att se resultatet av arbetet, troligtvis visar det sig först om tre fem år, avslutar han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!