"Nu vet vi att chansen finns och kan gå vidare"

Restaurang Skeppsbrons 02-tillstånd retar andra krögare, som kämpat för samma sak.
Samtidigt tycker de att det är positivt att någon lyckats få ett 02-tillstånd, eftersom de anser att det ökar även deras chanser att få hålla öppet längre.

Gotland2006-07-07 06:00
O?Learys på Strandgatan tillhör de krogar, som trots upprepade försök, inte beviljats tillstånd längre än till klockan 01.
- Jag blev jätteförbannad, vi sökte tillstånd till 02 i våras och då sa kommunen att det finns ingen möjlighet att ni får det, så vi sökte tillstånd för en och en halv månad, för VM, men fick inte det heller och veckan efter få jag höra det här. Då blir jag förbannad, ska inte lagen gälla alla, säger Aydin Akyuz.
För O?Learys skulle det ha stor betydelse att få ha öppet till 02.
- Det betyder jättemycket ekonomiskt. Om vi skulle ha öppet till två skulle gästerna stanna kvar, nu går de redan vid elva för de vet att vi stänger ett och då hinner de gå vidare till ett annat ställe som har öppet till två. Nästan alla andra ställen på Strandgatan har öppet till två, varför ska jag behöva stänga tidigare? I tisdags var det jättemycket folk här och såg på matchen, som jag var tvungen att slänga ut för att vi stänger ett.
Trots att Aydin Akyuz tycker att det är orättvist, så ser han ändå positivt på att Restaurang Skeppsbron fått tillstånd till 02.
- Det här är en öppning för oss, nu vet vi att möjligheten finns och vi kan gå vidare. Jag är glad att han har fått tillstånd, men jag är förbannad på kommunen.

Surfer?s
Även Surfer?s, på Södra Kyrkogatan, saknar tillstånd längre än till 01. När ägaren Per Bergström sökte tillstånd i april 2005, sökte han till 02, men fick avslag.
- Jag skulle vilja ha öppet till tre, det är ganska lagom. De flesta är vana att gå hem två och då blir det skönt dropp till tre, det blir inte ett sånt ståhej, som när alla går hem samtidigt, säger Per Bergström, som tycker att det borde vara upp till krögarna hur länge de vill ha öppet.
- Det ska vara frivilligt, det är ändå så pass svårt att öppna restaurang i Sverige i dag, bara köket som ska vara som ett laboratorium. Man måste ha både kapital och kunskap, så det är sällan oseriösa öppnar ett nytt ställe, det krävs så mycket för att få igång ett nytt ställe. De enda som reglerar alkoholkonsumtionen i det här landet är barerna och restaurangerna, vi sköter de svenska alkoholvanorna på pappret, men har svårast att få tillstånd.
Men är en timme hit eller dit så mycket att bråka om?
- Ja, i och med att jag kan öka dagskassan så pass mycket, men att hålla på och tjafsa med dem tar ju också mycket tid och energi, säger Per Bergström, som uppskattar att han skulle kunna dra in 25 till 30 procent mer varje kväll, om han fick ha öppet till 02.

Nunnan
Vasilis Kanellos, som driver restaurang Nunnan på Stora Torget och Bageriet bredvid, har tillstånd till 02 på Nunnan och till 01 på Bageriet.
Han uppskattar att ungefär 30 procent av en dagskassa kommer in mellan 01 och 02.
- Mellan ett och två serverar man rätt mycket. Folk är medvetna om att det snart stänger och i stället för att beställa en öl, beställer de kanske tre. Så mellan ett och två är försäljningen bra.
Trots att Vasilis Kanellos inte själv påverkas så mycket av 01-tillståndet på Bageriet, tycker han att samma tider ska gälla för alla.
- Det här är en semesterort och vi ska få ha öppet till två eller längre. Det är orättvist för de nya som öppnar, de måste också få en chans att ha öppet till två. Det är lika bra att alla har öppet till två, okej, första året kan det vara tillstånd till ett, men sen borde också de nya få utökat tillstånd till två.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om