Nu tar Thage G. sin hand från Gotland
- Du får hålla ett öga på Gotland och gotlänningarna!Så sa dåvarande statsministern Olof Palme till sin statssekreterare Thage G. Peterson efter en träff med gotländska socialdemokrater på Borgen i Visby 1971.Och det har han nu gjort i snart 35 år, "hållit ett öga på Gotland".Men vid årsskiftet tar Thage G. Peterson sin vakande hand från Gotland.
- Då avgick jag som minister, säger han.
Efter 20 år som minister och 30 år i riksdagen tyckte han det kunde vara dags att få tid till annat.
Men uppdragen från regeringskansliet fortsatte. Bland annat uppdrag att utreda Gotlandsfrågor och vara regeringens länk till ön.
Och när det handlar om Gotland har Thage G. Peterson svårt att säga nej. Sommargotlänning som han är (stuga i Lummelunda sedan 1970) , har Gotland en speciell plats i hans hjärta.
- Gotland är en del av min själ, säger han.
Och sen hade han ju lovat Palme att hålla ett öga på ön.
Gotland får stå på egna ben
Men nu är han på sitt sista besök på ön i egenskap av regeringens kontaktman för Gotlandsfrågor. Uppdraget han fick för två år sedan att lotsa Gotland ur kriserna med först industrinedläggning (Flextronics) och sedan förbandsnedläggning (P 18) löper ut den sista december. Och fler uppdrag kommer det inte att bli.
- Nej, nu blir det inte fler, säger han bestämt.
Så nu får Gotland stå på egna ben, och det kommer att gå bra tror Thage G. Peterson.
De statliga jobben, som nu är på väg till ön och som han medverkat till att flytta hit, kommer att betyda mycket. Statsförvaltning blir ett av de bärande benen för det nya Gotland, tror Thage G. Peterson.
Högskolan, Gotlands internationella roll genom UD och Sida, IT-baserade företag (till exempel Faktab och Svenska Spel) samt inte minst turismen/besöksnäringen och kongresshallen är andra sektorer som ska bära upp det gotländska samhället.
- Vi är i ett helt annat läge nu än när jag började engagera mig i Gotlandsfrågor. Industrin är svagare, det militära försvaret är borta och jordbruket är inte längre den största näringsgrenen, säger han.
När det gäller jordbruket och livsmedelssektorn är han orolig. Han befarar ytterligare nedgång och efterlyser mer vilja och tydliga satsningar från böndernas egen sida. Näringslivet i stort hyser han dock stor tilltro till och han menar att det till stor del är öns eget näringsliv som sett till att skadeverkningarna efter Flextronics och militärens nedläggningar inte blev större än det blivit.
- Den riktigt stora arbetslöshet som befarades har inte kommit och det är mycket tack vare att de gotländska företagen varit duktiga på att satsa och även vågat anställa, säger han.
I går hade han ett möte med bland annat Företagarna Gotland. På kvällen träffade han landshövdingen och kommunalrådet Jan Lundgren och i dag blir det möte med turistfolk samt ett möte med facket på eftermiddagen.
Skapa en vintersäsong
Vid träffen med turistfolket kommer Thage G. Peterson bland annat att svara på en fråga han fick för mycket länge sedan.
- Vid det där mötet på Borgen 1971, då Palme var med, bad gotlänningarna, bland andra Nils Nilsson och Hjalmar Hejdenberg, om tips på hur man kunde förlänga turistsäsongen, berättar han. Jag har haft med mig frågan alla år, men jag kunde inte hitta svaret förrän jag vände på frågeställningen.
- Frågan vi måste ställa är: "Hur skapar vi en vintersäsong?"
Och hur det kan gå till kommer Thage G. Peterson att berätta i dag. Med fantasi och entusiasm kommer han att måla upp sin vision om Vinterdestination Gotland. En Gotlandsby i hjärtat av Visby med vinterträdgård, caféer, hantverk och kultur. Och ett stort lekhus för barn. Allt under tak och gärna med egen hamn direkt in i byn.
- Man måste låta fantasin flöda så vi kan lyfta det här en bit, säger han.
Han hoppas att Gotland ska bli det självklara resmålet för pensionärsparet eller barnfamiljen som vill åka på lillsemester en höst- eller vinterhelg. En rejäl satsning på en vintersäsong tror han är vad som kan lyfta turismen på ön ännu ett snäpp.
- Är detta verkligen en realistisk vision?
- Det är en vision, svarar han. En vision om en vinterturism baserad på Gotlands naturliga förutsättningar. Visst krävs det väldigt mycket pengar att genomföra den, men att säga att den är orealistisk tycker jag vore fel. Varför inte försöka förmå regeringen att låta en av Svenska Spels vinstmiljarder stanna på ön och investera dem i en storstilad turistsatsning?
Skeptism mot högskolan
Thage G. Peterson tycker det är viktigt att tänka visionärt och tänka stort. Man måste våga sätta målet högt.
- När jag lade fram förslaget om en högskola på Gotland på 1980-talet sa folk också att det går aldrig. Nu har vi en egen högskola och alla vet vad den betyder för Gotland. Och kongresshallen som nu håller på att byggas, tänk så många som ruskat på huvudet åt den. Men jag är övertyga om att den kommer att få en sagolik betydelse för Gotland framöver, säger han.
Thage G. Peterson har genom åren visat prov på både initiativförmåga och handlingskraft. När han får hand om en fråga brukar det bli resultat. Vi frågar hur han gör, vari hans styrka ligger.
- Jag ställer alltid krav direkt i utgångsläget. Sen gäller det att vara envis och samtidigt tänka sig noga för. Och så har jag ju ett väldigt bra kontaktnät, svarar han.
Hans käpphäst när det gäller Gotland är att man från statsmakterna måste ta hänsyn till ö-läget. Gotland kan aldrig jämställas med någon annan region.
- Gotland är en speciell region eftersom det är en ö i Östersjön och det kräver en särbehandling, säger han.
I kväll åker han tillbaka till Stockholm efter detta sitt sista officiella besök. Men som privatperson kommer han att återvända. Stugan i Lummeunda har han och fru Marion visserligen sålt tilll sonen med familj, men hälsa på kan man ju alltid göra.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!