Nu står öns 841 nior i valet och kvalet
841 tonåringar på Gotland är i valet och kvalet just nu. Den sista januari ska de ha gjort sitt val till gymnasiet.
Det är ett val som styr framtiden, även om det går att välja om både i april och långt senare i livet.
- Allt blir lättare om man går en rak väg, säger Virginia Eriksson.
Fyra kommunala gymnasier, Donnergymnasiets skolor och den nya Guteskolan erbjuder tillsammans 30 gymnasieprogram och ännu fler inriktningar, som gotländska nior kan välja mellan. Och om det inte räcker, så är det också möjligt att välja utbildningar på fastlandet. Det gäller program med riksintag, riks-idrottsgymnasier och program på fristående gymnasieskolor.
Låter det som en trasslig röra av valmöjligheter? Det tycker inte Ludvig Renlund, Virginia Eriksson och Hedvig Jansson på Solbergaskolan i Visby.
Går att byta
De har bestämt sig. Ludvig tyckte först att det var lite rörigt, men sedan han besökt yrkesmässan, praoat på Radio Gotland och pratat med studievägledaren bestämde han sig för att söka samhäll media.
Gymnasievalet är ett viktigt val, det är de överens om.
- Visst kan man byta program, men allt blir lättare om man går en rak väg, säger Virginia Eriksson som vill gå på det naturvetenskapliga programmet.
Gymnasiechefen Alf Nilsson håller med. Det är bra om man hittar rätt väg från början:
- Niorna bör utgå från vad de är genuint intresserade av. Det är otroligt viktigt både för motivationen och för studieresultatet att man kommer så rätt som möjligt i det här valet.
Men valet kan vara svårt av flera skäl. Betygen innebär förstås en begränsning.
Har man inte godkänt i alla ämnen och betyg under 160 poäng, då är valfriheten inte lika stor längre, då har hälften av programmen för höga betyg, om man ser de krav som gällde vid den slutliga intagningen i fjol.
"Till fordon ska jag"
Fredrik Gynning på Solbergaskolan är en av dem som ännu är osäkra på hur vägen mot framtiden ska se ut. Han vet vad han vill: Fredrik vill gå fordon och jobba med bilar
- Jag är duktig på teknik och jag gillar att jobba praktiskt, förklarar han.
Fredrik, som går på särskolan, måste hitta någon alternativ väg mot fordon. Kanske genom gymnasiesärskolan och kanske genom individuella programmet.
- Men till fordon ska jag. Det vet jag, säger Fredrik bestämt.
Fortfarande trångt
Den årskull som börjar gymnasiet i år är en av de sista stora barnkullarna från 90-talets början och det är fortfarande trångt på gymnasieskolan.
Det märks inte minst på populära utbildningar som exempelvis byggprogrammet. Gymnasieskolan har i uppdrag att se till så att så många elever som möjligt får sitt förstahandsval, men även om man försöker att skapa fler platser så är det inte alltid praktiskt möjligt.
I fjol fick var sjunde elev gå något annat program än det som de helst ville komma in på.
Men sök, understryker Alf Nilsson. Även om det ser mörkt ut så kan det öppnas möjligheter, inte minst när det är dags att ta in av reserver.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!