Projektet "Vårt goda vatten" syftar till att kontrollera samtliga verksamheter som på något sätt använder eller serverar enskilt vatten.
– Det handlar främst om företag som restauranger med eget vatten som de använder i verksamheten och som de erbjuder sin kunder. Men det gäller även samfälligheter, idrottsplatser och så vidare som erbjuder vatten, berättar projektledaren Otto Virack vid samhällsbyggnadsförvaltningen.
Det är totalt omkring 200 verksamheter som ska kontrolleras om de uppnår kraven i lagstiftningen och även få fastställda provtagningsplaner.
Projektet är en del av samhällsbyggnadsförvaltningens ordinarie tillsyn av livsmedelsanläggningar och faller under regionens övergripande arbete att skydda Gotlands grundvatten. Projektet finansieras av företagarna och verksamheterna genom livsmedelstaxan.
I ett pressmeddelande skriver regionen:
"Gotland med sitt unika läge och geologiska förutsättningar ställer höga krav på vattenförsörjningen. Sprickig berggrund och tunna jordlager gör det svårt att få till bra avloppslösningar, vilket gör att grundvatten lätt kan förorenas. En femtedel av Gotlands cirka 850 livsmedelsanläggningar använder eget vatten i sin verksamhet. Majoriteten av dessa är belägna på landsbygden och många av dem är säsongsverksamheter som endast har öppet under sommarmånaderna – en årstid då tillgången på grundvatten också är begränsad och därför är detta projekt extra viktigt".