Nu ska matsvinnet minska på Gotland

Det slängs en miljon ton mat varje år, enligt Naturvårdsverket. Nu gör Region Gotland en kraftsamling för att försöka minska på svinnet i storköken.

STORKÖK. Marguerite Selin, kostekonom, och Veronica Östling, matkonsult, träffade personal från storkök på Gotland i går för att prata om hur matsvinnet kan minskas.

STORKÖK. Marguerite Selin, kostekonom, och Veronica Östling, matkonsult, träffade personal från storkök på Gotland i går för att prata om hur matsvinnet kan minskas.

Foto: Petra Jonsson

Gotland2012-09-06 04:00

I går fick kockar, måltidspersonal och kostchefer från bland annat Säveskolans kök gå en utbildning i hur man kan minska matsvinnet. Men det är inte just storköken som slänger mest utan hushållen, dagligvaruhandeln och andra.


Nya vanor
- Vi börjar med storköken och hoppas att det här sedan sprider sig till andra. Eleverna kan till exempel ta med sig nya vanor och kunskaper hem, säger Veronica Östling, matkonsult vid Hushållningssällskapet.

Hon höll i utbildningens första steg i går eftermiddag och kommer tillbaka om några veckor för steg två.

- I den första delen kommer det att bli mycket siffror, hur mycket som slängs till exempel. I ett storkök är omkring hälften tallrikssvinn och hälften från produktionen, säger hon.


Handlingsplaner
De ska också prata om hur man kan mäta matsvinn och ta fram handlingsplaner för vad som kan göras för att minska avfallet.

Utbildningen är en del av det nationella projektet Mindrematsvinn.nu som drivs av Hushållningssällskapet.

Region Gotlands kostekonom Marguerite Selin berättar att det inte finns någon bra överblick över hur mycket som slängs på Gotland i dag.

- Vi har inte någon bra koll på det här. Vi vet att en del mindre skolor slänger nästan ingenting. I sådana här stora kök är det däremot svårare att få en överblick. Vi hoppas att vi med den här utbildningen kan ta fram en plan för hur vi ska göra framöver, säger hon.


Bättre råvaror
I stället för att slänga mat ser Marguerite Selin och Veronica Östling hellre att man skulle kunna lägga de pengarna på bättre råvaror.

- Min käpphäst är att få eleverna att förstå att det inte bara är en förmån att få mat i skolan utan också en skyldighet. Det kan differera på upp till 700 portioner per dag för att elever är sjuka, eller bara inte dyker upp. Något behövs göras, säger Veronica Östling.

Både på EU-nivå och i den svenska avfallsplanen finns mål om att minska avfallet totalt. Att minska just matavfallet är prioriterat. Matproduktionens påverkan på miljön är stor och mat som kastas har i princip producerats i onödan.

Över hälften av den mat som slängs är fullt ätbar.

Lek med tanken att nästan två av tio nya skolböcker gick direkt i papperskorgen. Matsvinnet i skolornas storkök ligger ungefär i samma procentuella storleksordning. Enbart de svenska elevernas tallriksskrap beräknas kosta omkring 1,1 miljoner kronor per dag.

Våra europeiska livsmedel står för en dryg fjärdedel av alla koldioxidutsläpp.

Ungefär 40 000 hektar av den odlade arealen i Sverge går uppskattningsvis åt för att producera den mängd mat som slängs i svenska hushåll.

Den totala mängden svinn från skolornas storkök tillagning och servering av mat uppskattas till mellan 10 000 och 30 000 ton per år. Då är ändå benrester, skal och annat som måste kastas borträknat. Det bedöms som fullt möjligt att halvera mängden onödigt matsvinn.

Källa: Broschyr från mindrematsvinn.nu

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om