Nu ska alla hinder bort
Nu gör Gotland en kraftfull satsning för att uppfylla de krav riksdagen ställer på ökad tillgänglighet i samhället.Allt från Hoburgsgubben till Gutavallen ska inventeras och offentliganställda och företagsledare utbildas för att på alla tänkbara sätt underlätta tillvaron för människor med alla typer av funktionshinder."Gotland utan hinder" heter satsningen.
På Gotland har redan en rad tillgänglighetsprojekt pågått, exempelvis "Agenda 22" och "Tillgänglighet som tillväxtfaktor på Gotland". Kommunen tog redan 2001 fram en tillgänglighetsguide.
Den här gången satsar med på bred front för att mobilisera hela ön. Projektet "Gotland utan hinder" har fått stöd ur EU Växtkraft Mål 3:s pott för kompetensutveckling. Länsstyrelsen är projektägare och i gruppen ingår även Gotlandsflyg, Rockförvaltningen, Gotlands idrottsförbund, Länsmuseet, Gotlands turistförening, Gotlands läns bibliotek, Gotlands kommun, Företagarna Gotland och Högskolan på Gotland. Gruppen täcker stora delar av gotländsk vardag, och har fram till februari 2007 på sig att arbeta fram förslag. Pengar till de åtgärder som föreslås ska dock tas ur befintliga budgetar.
Arbetet är redan igång
Det finns redan en rad idéer:
Gotlands kommun ska ta fram en bemötandeguide och öka tillgängligheten till kommunens hemsida.
Gotlands idrottsförbund håller på att inventera alla öns cirka hundra idrottsanläggningar för att se hur tillgängligheten kan öka - både för publik och utövare. GI arbetar också med en bemötandeguide.
Gotlands läns bibliotek har anlitat två arkitekter som tittat på tillgängligheten vid sju av öns bibliotek. Man arbetar även med att göra IT-kaféet i Hemse mobilt.
Högskolan på Gotland granskar lokaler och analyserar verksamheten. Högskolan kommer att utbilda nyckelpersoner med uppgift att granska alla nya verksamheter utifrån ett tillgänglighetsperspektiv.
Länsmuseet ser över tillgängligheten vid alla de 50-tal fastigheter museet äger. Fokus ligger dock på Fornsalen, som i samband med ombyggnaden kommer att tillgänglighetsgranskas.
Rockförvaltningen ska lära av Hultsfredsfestivalen hur man arrangerar konserter och festivaler så att de blir tillgängliga för alla. Man tvingas dessutom snart lämna sin replokal, och kommer att ha tillgängligheten i åtanke när man söker en ny.
Gotlands turistförening ska utbilda företagsledare, med målsättningen att tankarna på tillgänglighet ska genomsyra hela verksamheten. För turistbranschen kan det vara positivt för marknadsföringen att inventera besöksmål och arrangemang som lämpar sig för besökare med funktionshinder.
Företagarna kommer att hålla en rad arbetsgivarseminarier, med sikte på att kunna rekrytera ny personal utan att diskriminera funktionshindrade.
Gotlandflyg kommer bland annat att se över tillgängligheten till företagets hemsida.
"Gotland en spjutspets"
Satsningarna handlar definitivt inte bara om att bygga ramper, ta bort trösklar och handikappanpassa byggnader, utan även om att minska okunskap och fördomar, och förbättra möjligheterna att mötas på alla tänkbara sätt och ta del av information.
- Gotland blir en spjutspets i arbetet, säger Fredrik Ahlkvist som projektets processledare.
Fotnot: Hur projektet fortskrider kan man följa på hemsidan www.gotlandutanhinder.se
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!