Nu säljer affärsmannen anrika huset

Affärsmannen Patrik Rees bestämde sig i går för att gå ut med beskedet: Efter sju år säljer han Johan Målares hus, en affär på nära 20 miljoner kronor.

Johan Målares hus säljs, prislappen är 19.5 miljoner kronor.

Johan Målares hus säljs, prislappen är 19.5 miljoner kronor.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2019-10-18 07:49

2012 köpte Patrik Rees Johan Målares hus, med anor från 1200-talet, beläget strax nedanför domkyrkotrappan. Tillsammans med sin fru Kristin drev han huset som eventlokal, med vinkällare och servering för sällskap under valven och hotellrum med tolv bäddar i de övre våningarna. Men i går offentliggjorde Patrik Rees att han beslutat sig för att sälja.

– Johan Målares hus ligger mig varmt om hjärtat, men jag hinner inte med och jag har otroligt mycket att göra, säger han.

För drygt ett år sedan köpte två andra in sig i bolaget som driver huset. Nu säljer trion aktierna i bolaget, och därmed hela fastigheten. Köpesumman är 19.5 miljoner kronor.

– Jag tror att det blir någon från Stockholm eller Mälardalen som köper och använder huset för privat bruk, säger Patrik Rees.

Han har under åren försökt få tillstånd av länsstyrelsen för att ta upp en passage mellan kök och vinkällare, men nekats.

– Vi har fått springa i slask med maten. Det har vi lite tröttnat på, säger Patrik Rees och berättar hur mat till flera hundra sittningar fått bäras utomhus.

Han har även velat sätta in en tätare ytterdörr till vinkällaren, för att kunna hålla värmen.

– Vi har fått elda för kråkorna med direktverkande el. Det är oekonomiskt, framförallt för miljön, säger han.

Nu är beslutet att sälja taget och huset utlagt hos mäklare.

– Det känns skönt. Men det har varit en klump i magen, eftersom det är mycket själ och hjärta som har lagts ner, säger Patrik Rees.

En omfattande renovering gjordes under 2012 och 2013.
En omfattande renovering gjordes under 2012 och 2013.
Karta: Johan Målares Hus
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!