De tre läkarna, Krister Dahlman, Philip Franklin och Tomas Lundh är missnöjda med att vårdcentralen från 1 januari 2016 kommer vara tvungna att lista alla patienter som vill bli listade hos dem. Idag finns ett tak på vad man kallar 8 600 poäng, där en patient med normalt vårdbehov motsvarar ett poäng medan, till exempel, en äldre person eller ett barn har ett högre poängantal. Det här har gjort att de har haft en bra balans mellan antalet läkare och antalet patienter.
– Vi klarar inte av att ta emot fler, Philip Franklin.
Från 1 januari i år fick vårdcentralen Visborg 400 poäng till som de måste ta emot som patienter. Från 1 juli får de ytterligare 400 poäng och från 1 januari 2016 blir det helt fritt - då tas det så kallade listningstaket bort.
– Blir det på det här sättet är det ingen verksamhet värd namnet och då kan vi inte stå för det, säger Philip Franklin.
De lokaler som vårdcentralen finns i idag har inte rum för en utökad verksamhet och dessutom är det svårt att få tag på distriktsläkare. En brist som märks i hela landet.
– Det är fler läkare som behövs. Färre och färre vill bli distriktsläkare, säger han.
Enligt Stefaan De Maecker (Mp), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, så blir det orättvist gentemot övriga vårdcentraler på ön om vårdcentralen Visborg ska ha kvar sitt listningstak.
– Vad jag vet så är Praktikertjänst ensamt i hela Sverige om att ha ett listningstak och det sätter hela det fria vårdvalet i gungning. Vi kan inte bevilja ett listningstak. Det blir inte rättvist, menar han.
Han håller med Philip Franklin om att det i grund och botten handlar om en brist på läkare.
– Det landar i grunden alltid i att vi har en personalbrist för att bemanna upp primärvården. Det problemet har alla vårdcentraler, menar Stefaan De Maecker.
Han säger samtidigt att han förstår att det blir svårare för vårdcentralen Visborg att bedriva sin verksamhet.
Lars Thyman, regionchef för primärvård på Praktikertjänst, säger att de arbetar för att vårdcentralen ska finnas kvar även efter årsskiftet, då avtalet med Region Gotland går ut. Han säger att han i dagsläget har svårt att säga hur framtiden ser ut.
– Vi har ambitionen att fortsätta och arbetar för att skapa förutsättningar för det, säger han och nämner även han bristen på läkare.
– Generellt så har det blivit en utmaning att rekrytera läkare till Gotland. Vi har ansträngt oss vid olika tillfällen för att försöka rekrytera och attrahera läkare.
En anställd som Helagotland.se har pratat med säger att personalen är orolig för vad som ska hända med deras arbetsplats, när hela ledningen slutar.
– Flera pratar om att söka nya jobb, säger hen.
Philip Franklin menar att det ytterst handlar om att ha förutsättningarna för att göra ett bra jobb.
– Det är en fråga om patientsäkerhet, säger han.