Varje år gör länsstyrelserna i landet på regeringens uppdrag en analys av bostadsmarknaden i respektive län. Länsstyrelsen på Gotland har nu presenterat 2021 års rapport. Och det är en djupt problematisk bild som tecknas. Den gotländska bostadsmarknaden är i obalans och länsstyrelsens bedömning är att det inte kommer att bli bättre de närmaste åren.
Visserligen framhåller landshövding Anders Flanking att man kan glädjas åt att Gotland är attraktivt:
– Trycket visar på ett intresse för att bo på Gotland som är positivt. Men baksidan är brist på bostäder och kostnader som gör det svårt för ungdomar att hitta en första bostad, säger Anders Flanking och fortsätter:
–Tillgången på bostäder motsvarar inte efterfrågan vilket skapar obalans som slår hårt mot de resurssvagaste hushållen i samhället. Obalansen på bostadsmarknaden kan komma att hota länets fortsatta utveckling.
Länsstyrelsens rapport bygger på svar som Region Gotland avger i Boverkets årliga bostadsmarknadsenkät, jämte samtal med tjänstemän från regionen och företrädare för Gotlandshem.
– Frågan måste tas på stort allvar. Problemen är långsiktiga. På Region Gotland är man inte omedveten om problemen och arbetar med detaljplaner och försöker bygga ikapp, kommenterar Anders Flanking.
I rapporten återges en tabell som visar läget i stora drag från år 2008 fram till nu. För Visbys del lyser det rött, vilket ska läsas som underskott, på bostäder varje enskilt år. Men mot att det tidigare ansetts råda balans på bostadsmarknaden utanför staden noteras sedan 2018 och följande år också underskott för övriga delar av länet.
– Prisutvecklingen på Gotland är bland de högsta i landet och det skapar en olycklig kategorisering. Det handlar inte bara om ungdomar som har svårt, det handlar om vilken disponibel inkomst man behöver ha för att ha råd att köpa en bostad. Gotland är ju också speciellt när det gäller säsongs-uthyrning, som gör det svårt för studenter, säger Anders Flanking.
Så vad kan länsstyrelsen göra?
– En relevant fråga. Vi har ju inte de ekonomiska medlen. Men genom att ge en bild av läget till riksdag och regering ger vi fakta att förhålla sig till. Och vi får tillfälle att lyfta en del frågor som är tydliga tecken hos oss, svarar Anders Flanking.
Pandemin har förvärrat obalansen. Efterfrågan på villor är uppdriven.
– Efterfrågan på större bostäder har ökat samtidigt som det inte längre är lika viktigt att bo nära arbetsplatsen och fler flyttar från storstadsregionerna. En konsekvens av detta är en uppdriven efterfrågan på villor på ett annat sätt än tidigare och Gotland ser en tydlig ökning i efterfrågan på samtliga bostadsslag på bostadsmarknaden, säger Unni Karlsson, samhällsplanerare vid länsstyrelsen i länsstyrelsens pressmeddelande om rapporten.
Trycket är högt också från fritidshusköpare, vilket driver upp bostadspriserna och gör det svårare för hushåll med små eller begränsade resurser att komma in på bostadsmarknaden.
I rapporten analyseras situationen för olika kategorier. Stora problem noteras för ungdomar. Det är brist på bostäder för studenter. Gotlands säsongs-hyresmarknad skapar problem – inte minst för nyanlända och det är hyresnivåer som gör det svårt för äldre som vill byta bostad. Obalansen hindrar också företagens rekrytering av personal.