Nu letas det olja igen

Hoppet om att ”göra en Norge” har inte dött. Tethys Oil är företaget som vill ta upp oljeraffineringen på ön. Nu har man ansökt om tillstånd för att få laserskanna norra Gotland.

Gotland2009-07-03 09:23

- Det vi har gjort det senaste året att smala in tidigare data. Dels från den produktionen som fanns under 60-talet men även nyare data, säger Magnus Nordin, VD för Tethys Oil.

I december 2007 fick företaget undersökningstillstånd i frågan. Efter att ha samlat så mycket kunskap som möjligt från den tiden som har gått så återstår nu att göra nya, egna, undersökningar för att hitta det svarta guldet.

- Vi tror att det kan finnas kvar mycket olja. Det har hänt en del på den teknologiska sidan sedan sist. Och det är det vi tar itu med nu, säger Magnus Nordin.

Oljefyndigheterna på ön började tas till vara i slutet av 60-talet. Det var ett statligt bolag som först höll i verksamheten. Fram till 93 var produktionen igång. Oljan användes främst lokalt på Gotland. Vad Magnus Nordin känner till så har Sverige aldrig exporterat någon olja.

- Framförallt var det oljepriserna som spelade en stor roll för produktionen. Lönsamheten gick ner mot slutet av 80-talet när priserna sjönk. Men nu är det intressant igen, säger Magnus Nordin.

De senaste i oljejakten är nu att göra en laserskanning av norra delen av ön. Det är företaget Terratec som har fått uppdraget av och Tethys Oil och Vägverket. En ansökan om tillstånd för flygskanningen har lämnats in till Försvarsmakten.

- Det är framförallt den norra delen som vi tror är mest intressant, säger Nordin. Mycket av markjobbet kan numera göras via satellit.

Det gotländska olja ska vara väldigt fin och krävs lite arbete för att få fram en bra slutprodukt.

- Om vi har tur så skulle Gotland kunna bli självförsörjande på olja, säger Nordin.

Ett synnerligen intressant inlägg i debatten om grön-el och vindkraftsutbyggnad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om