Nu kör Patrik lika tyst som kungen

Första elbilen inom projektet Smart Mobility Gotland finns nu på ön. Patrik von Corswant, Stafva gård, rullar nu fram, tyst och miljövänligt på ön.- På natten laddar jag batteriet vid vindkraftverket, säger han. Det är tyst och lustfyllt. Jag kan köra in i ladugården utan att korna märker det.

PREMIÄR. Tyst och lustfyllt, så beskriver Patrik von Corswant sin nya elbil.

PREMIÄR. Tyst och lustfyllt, så beskriver Patrik von Corswant sin nya elbil.

Foto: Bengan Zettergren

Gotland2009-05-07 04:00

Han är i gott sällskap. Kungen och drottningen har två likadana bilar som Patrik von Corswant och de är tillverkade av norska företaget Think.
- Målet i det internationella projektet är att vi år 2020 ska ha 600 000 elbilar i Sverige, säger Christer Asplund, projektledare för det nationella elbilsprojektet. Det låter mycket men det är ändå bara 14 procent av den totala personbilsflottan.
För att nå målet ska ett 50-tal demonstrationsplatser upprättas i Sverige.

Gotland unikt
- Gotland är unikt på det viset att småföretagarna engagerar sig. Och för det andra är Gotland vindarnas ö, här finns ren el. För att driva alla 32 000 bilar som finns på Gotland för närvarande krävs bara sex vindkraftverk med en kapacitet av tre megawatt vardera. Med elbilar skulle koldioxidutsläppet minska med över 70 000 ton per år, säger Christer Asplund.
Produkt Gotland, Geab och Gotlands kommun är huvudsponsorer till projektet, Vind i tankarna på Gotland.

Hållbar tillväxt
- Vi profilerar oss som ett hållbart Gotland med hållbar tillväxt och då är det naturligt att vi satsar på det här, säger Håkan Ahlsten, Produkt Gotland. Projektet går ut på att öka intresset för elbilar och naturligtvis att förmå företagare att köpa bilar.
Produkt Gotland består i dag av ett 40-tal företag och de flesta av dessa är intresserade av att investera i elbilar.

Elbuss i innerstaden
Ett av dessa är Perssons buss i Visby.
- Vi håller på att göra en kalkyl på en elbuss och försöker få flera intresserade med oss, säger Pernilla Larsson, en av tre delägare i Perssons buss. En idé är att satsa på en mindre buss som kan gå i innerstaden. Det blir tyst och man slipper utsläppen. En annan idé är flygplatsen, en mindre buss med 17-20 passagerare.
I Oslo använder till exempel hemtjänsten och många andra elbilar, där finns 850 stycken. En bil kostar cirka 250 000 kronor i inköp men i gengäld så kostar "bränslet" alltså elkostnaden cirka 1:50 kronor per mil.
- Man laddar under natten och sen går den 20 mil, säger Patrik von Corswant. Och Geab har lovat sätta upp laddningsstolpar i Visby före Almedalsveckan i år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om