"Nu höjer vi kvalitén"

Efter år av kostnadsjakt präglas planerna för 2006 inom social- och omsorgsnämnden av utveckling och nysatsningar.
- Förändringsprocessen fortsätter men handlar nu om kvalitetshöjning, säger Björn Jansson, nämndordförande.

Gotland2006-02-17 06:00
Social- och omsorgsnämnden har under förra året vänt ett underskott vid utgången av 2004 på 53 miljoner kronor till ett överskott ett år senare på 18,1 miljoner kronor.
En del av överskottet beror på en justerad semesterskuld och är således ett engångbelopp, 26 miljoner kronor består av kostnader som skurits ner.

Äldreomsorgen har kommit längst
- Både förvaltning och personal har gjort ett bra jobb som bidragit till det goda resultatet, förklarade Björn Jansson (s), nämndens ordförande och gav några exempel på åtgärder som styrt upp kostnaderna: en samlad förvaltningsorganisation och bättre ledningsstruktur, en översyn och effektivisering i handläggningen av beslut enligt socialtjänstlagen och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) genom tydligare riktlinjer.
- Äldreomsorgen har hållit på längst med sitt förändringsarbete och har därmed också kommit längst. Nu återstår att arbeta med omsorgen för funktionshindrade och individ- och familjeomsorgen.

Nu känns det bra
Björn Jansson beskriver det gångna året som tufft med svåra beslut men säger att det nu "onekligen känns bra" att gå in i ett nytt verksamhetsår med bättre ekonomiska förutsättningar.
Även Bror Lindahl som talade för den politiska minoriteten vid gårdagens pressinformation efter sammanträdet, var nöjd.

Många gemensamma beslut
- Det har varit många gemensamma beslut och det känns bra att nu uppnå ett plusresultat, även om det är lika fel att ha ett plus som ett minus som prognosresultat, påpekade han.
Björn Jansson säger att man nu har en realistisk budget för de olika verksamheterna inom nämndens område. Bland satsningarna nämner han uppbyggandet av korttidsverksamheten i Visby, satsning på nio miljoner för att utveckla demensvården, den nya tillnyktringsenheten som startar i juni, och ett projekt som ska granska kostnader och kvalitet i HVB-hem (hem för vård och boende) som kommunen anlitar på fastlandet.

Friskvårdskonsult
- Det är stora kostnader, cirka 1 500-2 000 kronor per person och dygn, och vi vill nu undersöka vad vi får ut av dessa placeringar och om det finns möjligheter att göra mer på hemmaplan, förklarar Björn Jansson.
Ett annat positivt beslut var att inrätta en friskvårdskonsult på heltid, en tjänst man tidigare delat med hälso- och sjukvården. Syftet är att minska sjuktalet inom förvaltningen.

Brukareenkät
Nämnden beslutade också att genomföra en brukareenkät under året där samtliga brukare inom äldreomsorg, individ- och familjeomsorg samt omsorgen om funktionshindrade ska få svara på frågor kring bemötande, tydlighet, tillgänglighet och kompetens.
Enkäten är framtagen av Umeå universitet på uppdrag av Umeå kommun och i och med att Gotland använder samma modell kan man även jämföra resultatet med Umeå och Luleå som genomfört enkäten.

Södra Gotland
En fråga som fortfarande är föremål för viss oro är den dagliga verksamheten för funktionshindrade på södra Gotland.
Nämnden gav förvaltningen i uppdrag att komma med ett förslag till sammanträdet i juni och arbetet har redan börjat genom att socialdirektör Annica Winberg varit på plats och pratat med personalen om olika alternativ.

Konstruktivt möte
Det handlar bland annat om framtiden för Iris hus i Klintehamn där daglig verksamhet bedrivits flera år men där det behövs renoveringar av fastigheten för att kunna fortsätta.
- Vi vill genomföra översynen med så bred delaktighet som möjligt både bland medarbetare och brukare, markerar Annica Winberg som säger att mötet hon haft med personalen var konstruktivt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om