Nu har Holmhällar fått varningsskylt

Stranden vid Holmhällar har nu fått en ny skylt som varnar för de farliga undervattensströmmarna.På övriga badplatser där risken är densamma har det dock inte hänt någonting.- Det här är viktigt. Därför kommer Länsförsäkringar Gotland att ta kostnaden för de skyltar som behövs, säger bolagets vd, Peter Lindvall.

Foto: Petra Jonsson

Gotland2009-08-26 04:00
Efter drunkningsolyckan mellan Holmhällar och Heligholmen i början av augusti tog debatten fart.
Många farliga badplatser saknar skyltar som varnar för pallkanter och undervattensströmmar, eller har skyltar som är så blekta att budskapet inte går att läsa.
Kommunens tekniske direktör, Bertil Klintbom, lovade se till att det kom upp en skylt vid Holmhällar - trots att det inte är kommunens ansvar utan snarare markägarnas.

Moraliskt ansvar
- Jag kände ett moraliskt ansvar. Vi kan ju inte låta folk drunkna, säger han.
Bertil Klintbom har även gett tekniska förvaltningens gatu- och markavdelning i uppdrag att kalla till ett möte i höst med de som är berörda och har synpunkter.
- Sedan får vi se om vi kan få någon att stå för skyltkostnaden, säger han.

Oläsbara skyltar
I måndags skrev Björn Fransson, Västerhejde, ett medborgarförslag till kommunen om skyltar som varnar för de förrädiska undervattensströmmarna på de ställen där texten på de gamla skyltarna blekts till oläsbarhet eller försvunnit helt.
Han skrev även för Västerhejde hembygdsförenings räkning ett liknande brev till kommunen och länsstyrelsen.

Ingenting har hänt
- Vi kontaktade kommunen om detta våren 2008. Ingenting har hänt, annat än att det inträffat ännu en drunkningsolycka, förklarar Björn Fransson och tar sträckan Ygne-Fridhem som exempel.
- Alla skyltar är så blekta att de inte går att tyda. Vi kräver att de omedelbart förnyas på alla konstaterat farliga kuststräckor på Gotland.

Även vid flyget och färjan
Lars-Göran Larsson, Sjöräddningssällskapet, håller med.
Han tycker att man även borde sätta upp de skyltar som tidigare fanns på flygplatsen och färjeterminalen med varningar farliga badplatser. När Tingstäde Radio försvann togs skyltarna ned, istället för att bara ändra telefonnumret på dem.
- Och någon tar fram varningsskyltar så kan vi på Sjöräddningen åta oss att sätta upp dem, säger han.
Och Länsförsäkringar, som samarbetar med såväl kommunens som sjöräddningen för ett tryggare Gotland, nappar direkt när GT ställer frågan om försäkringsbolaget kan tänka sig att betala skyltarna.

Försäkringsbolag betalar
- Vi driver sedan några år koncepter "Ett tryggare Gotland" för att minska olyckorna på ön. Där samarbetar vi med kommunen, räddningstjänsten och sjöräddningen. Vi tycker det är viktigt att vi är med och bidrar till ökad trygghet för alla som bor och lever här. Därför är vi beredda att finansiera varningsskyltarna och diskutera vidare med kommunen och sjöräddningen hur vi löser det bästa och snabbaste sätt, säger Peter Lindvall.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om