Nu grönskar det
Vintern är inställd i år, enligt en av tv:s meteorologer. Och flera av våra tidiga blommor är tidigare än vanligt, redan i januari var flera i gång.
Vintergäck. (Eranthis hyemalis).
Foto: Henrik Radhe
Två som oftast blommar nu är vinterjasmin samt kejsarolvon. Flera entusiastiska läsare har under vintern ringt redaktionen och undrat vad det är som blommar i svagt rosa i Almedalen. Nära dammen värmer denna väldoftande buske ett fruset vinterhjärta.
Vintergäck är en av våra tidigaste vårblommar. Den börjar ibland blomma redan i februari, står det att läsa i floror. Men i år har den blottat sin gula boll i januari. Den kommer ursprungligen från Sydeuropa och tycker om jordar med högt pH-värde, vilket vi generellt har på Gotland.
Vintergäckens vetenskapliga namn betyder ungefär "som övervintrar". Man tänker att det svenska namnet syftar på att den gäckar vintern med att blomma tidigt. Andra menar att det kommer ur vår erfarenhet av den svenska våren, vilken gäckar oss med återkommande snöfall.
Snödroppe är en amaryllisväxt som också visar sig under vårvintern. Men att de kommit så långt som de redan gjort i "Botan" känns ovanligt tidigt. Dess vetenskapliga namn nivalis betyder "växer i snö", men den kommer från Medelhavsområdet och Främre Asien.
Före mitten av 1700-talet kallades den på svenska för vit gårdviol. Den har också kallats för snölilja, snöblomma, snövita, snöklocka, snösippa, marsmånadsblomster, snögalant och till och med vintergäck, innan snödroppe blev det vedertagna namnet.
Även marktäckaren ormöga börjar redan öppna sina små, blå blommor, fast de normalt visar sig i april-maj.
Kinesisk och japansk trollhassel har inget direkt att göra med vår vanliga hassel, däribland ormhassel, vilken ibland felaktigt kallas för trollhassel. Men den hör till samma familj som papegojbusken, vars lysande röda blommor redan håller på att slå ut. Papegojbuskens höstfärger är också anslående.
Igång för fullt
Trollhasseln är igång för fullt, ovanligt tidigt även om de ska blomma under vårvintern. De trassliga små blommorna brukar lysa uppiggande i gult eller terrakotta mot snön. I "Botan" finns också den amerikanska släktingen, vilken blommar sent på hösten.
Rosor finns det flera som vägrar att ge upp, trots vintermånader. Inte lika praktfulla som under sommaren men med en trösterik envishet. Men julros ska blomma så här års. Det finns 21 arter och ett flertal sorter och färger. En art som kan påträffas vild i Sverige är klockjulros, Helleborus foetidus, ett lite taskigt namn som betyder "stinkande". Den har vackert limegröna blommor och frösår sig lätt, och den luktar inte särskilt illa. Bara om bladen krossas, varför man nu skulle göra det?
Kajsa Sundberg
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!