Nu blir gasledningen en fråga för Sverige
På tisdag i nästa vecka blir den rysk-tyska gasledningen utanför Gotland ett ärende för svenska myndigheter.
Till sommaren väntas företaget Nord-Stream komma in till regeringen med en officiell ansökan om att få lägga ned två parallella gasledningar i Östersjön, mellan Ryssland och Tyskland.
På tisdag börjar en samrådsprocess om miljön och gasledningen. Då kommer företaget Nord-Stream, som ska bygga ledningen, att lämna in underlag till de fem länder, som är närmast berörda. Det är Ryssland, Finland, Sverige, Danmark och Tyskland. Syftet är att de ska lämna miljösynpunkter så att företaget kan skriva ihop en miljökonsekvensbeskrivning.
Tre månader
- Den ska sedan lämnas in tillsammans med en officiell ansökan om att få lägga ner en ledning. Troligen blir det till sommaren, säger Sten Jerdenius, departementssekreterare vid miljödepartementet, som kommer att få underlaget, eller det så kallade notifieringsbrevet i nästa vecka.
Meningen är sedan att dessa fem länder i sin tur ska kontakta de övriga fyra Östersjöländerna och be dem komma in med synpunkter på miljökonsekvenser.
Nu är det alltså dags för myndigheter, kommuner, organisationer och andra intresserade att tycka till om miljökonsekvenserna av en gasledning. Tre månader har man på sig, i februari ska alla synpunkter vara inlämnade. Hittills har varken Gotlands kommun eller länsstyrelsen fått några propåer om bygget. Länsstyrelsen har tidigare begärt medel från regeringen för att utreda konsekvenserna för Gotland men ännu inte hört något därifrån.
120 mil ledning
Gasledningen ska bli 120 mil lång och kommer till stor del att gå genom den svenska ekonomiska zonen.
Sverige har absolut suveränitet över sitt territorialvatten, som sträcker sig 12 sjömil, eller 22 kilometer ut från kusten. Men i den ekonomiska zonen, som sträcker sig ytterligare 200 sjömil, eller 370 kilometer, gäller inte samma regler.
Havsrättskonvention
Enligt FN:s havsrättskonvention har alla stater rätt att lägga el- och telekablar samt olje- och gasledningar på andra länders kontinentalsocklar, alltså på havsbottnen. Sverige kan inte stoppa den planerade gasledningen, men väl ställa villkor, till exempel om vi vill förhindra miljöföroreningar.
Prövning enligt svensk lag
Den planerade gasledningen ska nu prövas enligt till exempel lagen om kontinentalsocklar och lagen om Sveriges ekonomiska zon. Dessutom krävs en miljökonsekvensbeskrivning.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!