Dalhems församling har många aktiviteter som riktar sig till barn, och nu blir man även först på Gotland att barnanpassa kyrkogården.
– Vad vi än gör i församlingen har vi som policy att alltid göra en barnkonsekvensanalys. Och det är just på det sättet vi sett att kyrkogården inte varit en plats som varit anpassad för barnen tidigare. Det hoppas vi få ändring på nu, säger Olle Jonsson som är klockare och barn- och ungdomsledare i församlingen.
– Det känns ganska självklart att barnen ska kunna vara på kyrkogården och att det ska kännas naturligt. Det ska inte vara skrämmande.
Enligt Olle Jonsson är det med enkla medel man anpassat kyrkogården till de allra minsta besökarna. Man har köpt små trädgårdsredskap som exempelvis barnkrattor, räfsor, spadar, vattenkannor och en liten skottkärra.
– Barnen ska kunna vara delaktiga när mamma eller pappa är här för att sköta om anhörigas gravar. Många barn tappar kontakten med sina rötter och med kyrkogårdar, det gör även att man tappar respekten.
– Vi hoppas det här kan avdramatisera kyrkogården för barnen, och att man får möjlighet att på ett naturligt sätt kan prata om sorg och död.
Kan det här ge någon effekt på lång sikt?
– Det tror jag. Jag tror det kan få till följd att människors känsla och respekt för kyrkogårdar bibehålls även i framtiden. Vi vill ju inte att de som är barn i dag tar med sig en obehagskänsla för kyrkogården in i vuxenlivet.
Förhoppningen är nu att fler församlingar på Gotland ska följa efter Dalhems initiativ att barnanpassa kyrkogårdarna. För att ytterligare avdramatisera platsen för barnen har man i Dalhem även låtit barngrupperna vårda några gamla gravar.
– Det är gamla barngravar från sekelskiftet och framåt som inte har några anhöriga kvar. De låter vi nu barngrupperna vårda, just för att kyrkogården inte ska vara en skrämmande plats, säger Olle Jonsson.