Nu är Östersjöenheten på plats
Välkommen, Sida!- Och grattis, Gotland!Så sa länsrådet Anders Granat när Sidas Östersjöenhet invigdes i Donnerska huset i Visby i går.
- Vi känner oss väldigt välkomna, sa Maria Norrfalk.
En sida-skylt finns nu på ytterväggen invid porten och högskolan har tömt lokalerna på nedervåningen. Vid årsskiftet ska hela huset stå till Sidas förfogande.
Om det blir Sidaverksamhet i hela huset vet man dock inte idag.
Fortfarande har myndigheten inte fått något besked från regeringen om de totalt 60 Sida-tjänster som lokaliseringsutredningen föreslagit till Visby.
- Alla andra myndigheter har fått sina besked om utlokaliseringar. Men inte vi. Vi är sist, sa Maria Norrfalk, påtagligt bekymrad.
Men Östersjöenheten är ett resultat av Gotlandspaketet som kom redan 2004. Och det är en verksamhet som alla tycks gilla.
- Det är något nytt och unikt och väldigt spännande, sa Maria Norrfalk.
- Det handlar inte om bistånd utan om att utveckla samarbete med våra grannländer runt Östersjön; om att utveckla relationerna mellan myndigheter, organisationer, kommuner/landsting och företag, fortsatte hon.
20 tjänser
Chefen för enheten presenterades. Han heter Thomas Johansson, är bosatt i Eneryda i Småland och kommer närmast från LRF.
Den 8 augusti tar han sitt nya arbetsrum i Donnerska huset i besittning. En vecka senare börjar Birgitta Hallberg, som fått tjänsten som administrativt ansvarig på enheten. Birgitta Hallberg är bosatt och verksam på Gotland sedan mer än tio år och har dessutom 16 års arbete på Sida bakom sig.
Ytterligare tre tjänster håller på att rekryteras. Fullt utbyggt räknar man med att enheten ska ha 20 tjänster.
"Synliggöra enheten"
Exakt vilken typ av medarbetare och vilken kompetens man kommer att efterfråga på de resterande 15 tjänsterna vet man ännu inte.
Det beror på hur verksamheten kommer att se ut. Och den kommer att växa fram successivt.
- Våra första uppgifter blir att synliggöra enheten. Och att scanna efterfrågan; ta reda på vilken service vi ska ge, sa Thomas Johansson.
Klas Markensten, chef för Sidas Europaavdelning, beskrev enheten så här:
- Den ska ha stora öron och snabba fötter. Snappa upp behoven är och resa runt mycket. Och den måste även ha stora hände, för de 20 personerna får göra mycket av det praktiska jobbet själva. Ordna konferenser, kurser, utbyten med mera.
16 miljoner kommer att finnas för verksamheten innevarande år. 20 miljoner de kommande två åren.
Hur det blir med den nya enhetens samarbete med det Östersjöcentrum, som inom kort ska etableras på Gotland, kunde man inte ge något klart besked om.
- Sida anser att det finns så många kopplingar mellan de två verksamheterna att man bör se dem i ett sammanhang. Det blir nästan sjukt att ha dem som två skilda verksamheter, sa Maria Norrfalk.
- Men det avgör regeringen, tillade hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!